Gå til sidens hovedinnhold

Så lite sukker trenger du i kroppen til enhver tid

Kroppen trenger sukker, men de fleste av oss gir den alt for mye.

(SIDE2): I disse dager innfører Storbritannia en sukkerskatt på brus og sukkerholdige drikker.

Skatten ble annonsert onsdag av George Osbourne og smeller på ekstra avgifter til produsenter som lager sukkerholdige drikker eller importerer dem.

For mye sukker som barn, kan nemlig gi deg et livslangt søtsug.

STOR TEST AV PAPPVIN TIL PÅSKE: Slakter testens dyreste vin

Tidligere har Side2 skrevet at en cola er ikke bare en cola: - Sukkerinnhold varierer fra land til land.

Samtidig fortalte den svenske helsepedagogen Susanna Almström om hvor mye sukker får du i deg daglig.

I går skrev Side2 om tørket frukt, som mange tror er et godt alternativ, men som egentlig er tilsatt store mengder raffinert sukker.

Så mye sukker trenger du

Storbritannia innfører sukkerskatt fordi landet sliter med stor overvekt i befolkningen og spesielt barnefedme. Sukker engasjerer også her hjemme.

- Du trenger en viss sukkermengde i blodet for å fungere. Men om du hopper over måltider blir blodsukkeret ditt så lavt at du begynner å fyse på mat som inneholder karbohydrater, sier lederen for Isos Health og medlem av British Dietetic Association, Abigail Wilson til The Independent.

Årsaken til at vi fyser på noe enkel mat med karbohydrater er at du trenger en mengde «sukker» tilsvarende to teskjeer i blodet til enhver tid.

Problemet for de fleste av oss er at vi spiser mye mer sukker enn det.

- Det er en årsak til at når du først har tatt en godtebit at du gjerne tar en til, sa Fedon Lindberg nylig til Side2 i et intervju om den nylig pågående smågodtkrigen.

Kroppen reagerer med å produsere store mengder isulin for å ta av for sukkermengdene vi putter i oss.

Fedon: - En gledens dag

En som applauderer sukkeravgiften i Storbritannia er Fedon Lindberg. På sin blogg hos Side2 skriver han:

- Tiltaket vil gi anslagsvis 520 millioner pund eller cirka 6,2 milliarder norske kroner i året til statskassen, og vil bli brukt på å øke idrett i grunnskolen. Jeg synes dette er en gledelig dag. Ikke fordi jeg synes at det er flott med mer skatter og avgifter, men fordi dette er en meget fornuftig skatt som i tillegg øremerkes til noe positivt og ikke forsvinner som en til ekstra inntekt for Staten, skriver Fedon Lindberg i sin blogg.

- Viktig seier for barn

I Norge spiser vi omtrent dobbelt så mye sukker som WHO anbefaler. De anbefaler 5 prosent om dagen, mens vi spiser 10.

- Sukkerinntaket blant barn er vesentlig høyere enn hos voksne også i Norge og barneovervekt er betydelig og bekymringsfull, skriver Fedon.

- Den engelske upopulære beslutningen er en veldig viktig seier for barns helse. Ikke bare vil denne avgiften på sukkerholdige drikker oppfordre folk til å velge sunnere drikker, men den sender ut et bredere budskap om behov for å kutte ned på sukker, og for bedrifter å redusere sukker i sine produkter, sier Fedon Lindberg.


Kommentarer til denne saken