(SIDE2): Onsdag formiddag hadde Kenn Hallstensen sammen med Thorun Ranes lansering av sin bok som inneholder hele 111 søte oppskrifter - uten et gram sukker eller hvetemel. Nå kan man endelig kose seg med søtt uten å ha dårlig samvittighet eller gå opp i vekt. Over 50 prosent av oppskriftene er også gluten- og melkefrie. Boka inneholder også en fagdel helt til slutt, som gjennomgår blant annet hvorfor stevia er sunt å bruke. Men hva i all verden er «Stevia»?

Hvem er dette for?
Er vi skikkelig lei dette lavkarbo-skrekkstempelet sukker har fått nå, eller orker vi å sette oss inn i den videre utviklingen av «det rette kostholdet i 2012»?

Side2 tok seg en prat med de to søtsugne forfatterene etter å ha fått en forelesning om dette naturlige søtstoffet og etter å ha spist 3 fortreffelige stykker kake som alle var helt sukkerfrie.

Er dette med lavkarbo og holde seg helt unna sukker noe absolutt alle burde leve etter? Det ser jo ut til at det fortsatt finnes nok av folk som verken blir syke av eller tykkere av å drikke litt brus og spise et par brødskiver med gulost til lunsj?

- Nå er det viktig for meg å påpeke at dette er IKKE en lavkarbobok. Dette søtningsmiddelet fungerer i alle leirer og det e rnoe av det som gjør det unikt. Alle kostholdseksperter uansett om de er for eller mot lavkarbo er enige om èn ting hvertfall og det er at stevia er en god erstatning for sukker. Det er klart man spise hva man vil av og til, men det skal sies at det er et instinkt i mennesket det å hige etter sukker. Og det høres kanskje rart ut, men sukker stimuler belønningssystemet i hjernen! Det er avhengighetsskapende litt på samme måte som alkohol. Det er veldig vanskelig for noen å avvennes helt fra sukkeravhengighet, og da spesielt kvinner med hormonforstyrrelsen PCOS for eksempel, forteller Kenn Hallstensen til Side2.

- Stevia er unikt
Thorun nikker samtykkende og hun legger stor vekt på at man skal LEVE og kose seg. Og det uendelige temaet: dette er en livsstilsforandring IKKE en slankekur på noen uker eller måneder.

- Om vi ikke hadde hatt sukker som en mulighet, hadde jo det nesten vært like greit, det finnes andre ting man kan bruke som er bedre for en. Stevia er unikt i den forstand, den trigger ikke noe videre søtsug som andre kjemiske søtningsmidler gjør, forteller Thorun.

For søtningsmidler fungerer på mange måter som sukker fordi man vil ha mer av det når man først har begynt å spise. Det som dette sukkeralternativet jubles og hylles opp i skyene for er nettopp det at du ikke nødvendigvis får lyst på mer selvom det du spiser er supergodt og supersøtt. Og dessuten er det tre hundre ganger søtere enn sukker, så man skal bare bruke bittelitt i maten man lager. Den typen stevia du får kjøpt i butikken er blandet ut med retritol eller det vi kjenner som «sukrin» og er ca 2-5 ganger søtere enn vanlig sukker.

Sen frokost
- Når det er sagt er det viktig å lytte til kroppen, ikke spis når du ikke er sulten. Når blodsukkeret ditt er jevnt over regulert vil du ikke få den sultfølelsen hvor du får akutt behov for mengder med mat. Og vit at det med å å tvinge i seg frokost er helt unødvendig. Spis når du er sulten! I dag har jeg ikke spist noe før akkurat NÅ, sier Kenn og tygger løs på en bit sukkerfri grulrotkake og peker på klokken som viser 12.30.

Du vet at dette er nok en ting som vi nordmenn har fått høre i alle år at vi skal gjøre, å ikke tulle med frokosten har vært regel nummer 1. Så nå maner du altså frem nok en forvirrende faktor i det uendelige havet av råd og tips og veier vi skal gå for å holde oss slanke?

- Haha, ja det gjør jeg, men det er sant. Husk bare at når du er på lavkarbo vil kroppen din samtidig som den kvitter seg med fett kvittte seg med mye vann og salt også. Et godt tips er faktisk å salte maten litt ekstra når du er i den første perioden som sukkerfri person. Man går jo igjennom en slags detox og for noen kan den være ganske heftig. Alt fra kramper til melkesyre, dårlig humør og hodepine kan være endel av prosessen når man skal forandre kosthold. Da må du huske litt ekstra salt, sier Kenn.

Det naturlige søtningsstoffet er nå tilgjengelig i Norge og hele EU. Frem til nå har ikke det kun vært lov til å bruke på dyr. Det skal sies at en «overdose» kan føre til ubehagelig smak i munnen over flere timer og ikke minst løs mage, men det hindrer allikevel ikke steviafansen i å hylle dette naturlige søtningsmiddelet.

Stevia er altså ikke bare sunt, men det tilfører heller ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret og hormonsystemet.