Gå til sidens hovedinnhold

Beatrix drar likevel til Oman

Får kritikk for planlagt privat besøk.

(SIDE2): Nederlandske politikere er kritiske til at dronning Beatrix etter planen drar på privat besøk til Oman for å spise middag med sultan Qabus bin Said tirsdag kveld, skriver De Telegraaf.

I forrige uke ble det bestemt at statsbesøket til Oman som skulle startet søndag, er utsatt på ubestemt tid. Senere er det kommet fram at dronning Beatrix og det nederlandske tronfølgerparet likevel drar innom Oman, på vei til statsbesøk i Qatar.

«Fryktelig dumt»
De nederlandske kongelige skal spise privat middag med sultanen av Oman tirsdag kveld, en beslutning statsminister Mark Rutte forsvarer – og hevder ikke er et statsanliggende. Dette er professor i statsrett, Paul Bovend'Eert, ikke enig i:

- En privat middag med sultanen av Oman faller ikke utenfor de statsrettslige funksjonene til statsoverhodet. Et privatbesøk er også et offentlig anliggende, sier han til De Telegraaf, og viser til at det heller ikke var greit at dronning Beatrix ferierte i de østerrikske alpene mens den omstridte høyrepolitikeren Jörg Haider var landets statsminister.

Den innvandrerfiendtlige nederlandske høyrepolitikeren Geert Wilders karakteriserer i en twittermelding dronningens privatbesøk til Oman som «fryktelig dumt».

Håper på forsvarskontrakt
Bakgrunnen for at dronning Beatrix, prins Willem-Alexander og prinsesse Máxima likevel drar til Oman, skal ifølge flere nederlandske medier være en stor forsvarsordre. Oman skal være i markedet for å kjøpe fire fregatter, og nederlandske diplomater håper at kongefamiliens relasjon til den eneveldige sultanen skal sikre at ordren går til selskapet Damen Schelde.

Oljeselskapet Royal Dutch Shell har også store interesser i sultanatet. Selskapets avtale i Oman løp nylig ut, og landets regjering ønsket å konkurranseutsette kontrakten. På et tidspunkt kom det imidlertid beskjed fra sultanen om at Royal Dutch Shell skulle få en ny, langvarig kontrakt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken