(SIDE2:) Hvem har sagt at godteri må være usunt? Ok, det er kanskje ikke mulig å lage sure colaflasker eller lakrislisser hjemme på kjøkkenbenken. Men, det er faktisk mulig å lage veldig mye forskjellig av søtsaker, som kan nytes med god samvittighet.

Er du litt kreativ, er det bare fantasien som setter grenser. Og for deg som ikke har det kreative genet, er det bare å følge en enkel oppskrift! Nedenfor har vi samlet våre favoritter, hentet hos bloggere og på forskjellige matnettsteder og hos produsenter. Det er bare å si, lykke til på kjøkkenet!

Har du tips om gode og sunne godterier, desserter og lignende? Del din oppskrift i kommentarfeltet under!

Gelé av Fun light-saft
Denne geléen er nesten helt kalorifri. Det er nemlig bare to ingredienser, i tillegg til vann, nemlig Fun light og gelatin. Mens saften kun har en kalori per desiliter, er det litt energi i gelatinplatene, men dette kommer utelukkende fra protein.

Det er også mulig å lage sukkerfri vaniljesaus til. Miks til dette finner du i større matvarebutikker. Den er ikke kalorifri, men er likevel et godt alternativ til vanlig vaniljesaus. Vaniljeyohurt eller kesam fungerer selvsagt også bra!

Denne desserten er en favoritt blandt mange som er opptatt av et sunt kosthold, og oppskriften finnes på en rekke blogger. Her er Kristina Andersens versjon:

- 10 gelatinplater
- 3 dl funlight jordbær rabarbara
- 7 dl vann

Oppskriften gir to store, eller fire små porsjoner.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca fem minutter. Hell vannet og saften i en gryte, og tilsett gelatinplatene. Varm opp mens du rører godt, men pass på at det ikke koker. Hell over i en bolle, og la geleen stå i rundt fem timer. Nyt!

Sunne sjokoladekuler
Disse finnes i mange varianter. Noen er å regne som sunnere versjoner av sjokolade, fordi sukkeret er byttet ut med for eksempel Sukrin+. Andre inneholder også proteinpulver, som gjør at de også tilfører viktig næring. Mange bruker havregryn, som også bidrar til å gjøre dem sunne og mer mettende.

Her er blogger Andrea Badendycks oppskrift på sunne proteinsjokoladekuler:

35 g proteinpulver med sjokoladesmak
1 ts kakao
35 g havregryn
2 ss sukrin
2 ss mager kesam
melk etter behov (ca 2-3 ss)
Kokosmasse

Bland det tørre, bortsett fra kokosmassen. Tilsett kesam, og deretter melk, slik at deigen blir slik at du kan forme kuler. Så ruller du kulene i kokosmasse. Nyt!

Sunn proteinmarsipan
Denne marsipanen er ikke veldig ulik vanlig marsipan. Forskjellen er at her bruker man fettredusert mandelmel, istedet for oppmalte mandler. I tillegg byttes melisen ut med melis laget av sukrin, som er helt kalorifritt.

Mandelmelet inneholder lite fett, men har hele 40 gram protein per 100 gram, og eggehvittene som brukes bidrar med mer protein.

Om du vil kan du dyppe marsipankulene i smeltet, mørk sjokolade.

Denne oppskriften har vi hentet på funksjonellmat.no:

90 g mandelmel (helst fettredusert)
60 g sukrinmelis (du kan også bruke lavkarbomelis fra f.eks. Sunkost)
2 eggehvitter
1-3 dråper mandelessens
Evt. litt mørk sjokolade

Bland sammen, og form kuler!

Kjapp og sunn mikro-brownie
Denne er både saftig, proteinrik og relativt kalorifattig. Og det aller beste - du trenger verken vente på steking eller heving. Kaken trenger bare 40 sekunder i mikrobølgeovnen!

Her er blogger Eirin Kristiansens oppskrift:

fiks:

- 1 egg
- 30 gram sjokoladeprotein
- 1/2 ts bakepulver
- 2 ts kakaopulver
- 1 ss sukrin/splenda
- 2 ss havregryn
- 0,5 dl melk

Bland røren i en bolle, ha plastfolie over og kjør på full styrke i microen i ca 40 sekunder

Sunne sjokoladekjeks
Disse kjeksene inneholder mye protein, mye sjokoladesmak og få kalorier! I tillegg er de glutenfrie.

Denne oppskriften har vi hentet på funksjonellmat.no:

50 g mandelmel (helst fettredusert)
50 g maismel, f.eks. FiberFin
30 g kakao
1 ts bakepulver
3/4 ts salt
50 gram Sukrin+/Steviasukker (miks av sukrin og stevia) eller 125 gram vanlig sukrin
2 egg
25-30 gram smør eller kokosolje
1 ts vaniljepulver, eventuelt vaniljesukker

Bland først det tørre, så det våte. Stekes på 175 grader i 10 minutter.

Bringebæris/bringebærdessert
Her blander du bare frosne bringebær med vaniljekesam, helst mager. Du trenger ikke la bærene tine, bare bland godt, slik at kesamen får en kald og nesten frossen konsistens. Strø på et kalorifritt søtningsmiddel, og gjerne litt kanel.

Dette er vår egen variant!

Frukt og bær, dyppet i mørk sjokolade
Dette er jo en klassiker, som ikke behøver noen spesiell kreditering. Ananas og jordbær er våre favoritter!

Den største utfordringen er å smelte sjokoladen. Et tips er å knekke opp en sjokoladeplate i biter, ha dem i en plastpose, og legge dem i et vannbad. Deretter klipper du et lite hull i posen, og klemmer ut sjokoladen.

Sunn og frisk appelsinfromasj
Hva er vel deiligere enn en frisk fromasj? Om du dropper kremfløten til fordel for skyr, yoghurt eller kesam, og bytter ut sukkeret med sukkerfri søtning, får du en lett variant.

Oppskriften under faktisk så sunn at den med fordel kan brukes som et mellommåltid, istedet for eksempelvis vanlig sukret yoghurt. Denne fant vi hos bloggeren Cecilie Andrea.

2 appelsiner
150 g skyr naturell (gresk yoghurt, mager kesam eller yoghurt naturell kan også brukes)
2 ss sukrin
2 gelatinplater
0,3 dl varmt vann, nesten kokende (altså utrolig lite vann, kun sånn at gelatinplatene har noe å smelte i)
2 eggehvitter

Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter. Hell av vannet, og legg platene over i det varme vannet. Skjær appelsinene i to, og ta ut fruktkjøttet, slik at du får fire skåler av appelsinskall. Klem ut all saften av fruktkjøttet, og bland den med skyr. Så har du i den smeltede gelatinen. Deretter stivpisker du eggehvittene, og tilsetter sukrinene, som du pisker inn. Vend deretter eggehvittene over i skyren. Fordel blandingen i appelsinskålene. Du kan selvsagt bruke vanlige skåler, om du foretrekker det. La fromasjen stå kaldt i minst en time. Så er den klar!

Skumkake
Eller kokosboller, negerboller (!?), sjokoladeboller, Dronning Mauds pudding ... Kall det hva du vil. Basisen er en slags stiv hvit masse, som lages som boller eller kake, og dekkes av smeltet sjokolade, gjerne med kokos, revet sjokolade, eller det du måtte ønske.

Det finnes flere måter å lage kaken på, og vi skal ikke nekte for at den mest usunne varianten med kremfløte sikkert er veldig god. Men det er fullt mulig å lage en digg variant, med svært få kalorier. Bytter du ut sukker med for eksempel sukrin, har du kommet langt på vei.

Denne basisen har vi hentet hos treningsblogger og forfatter Krisine Weber. Hele blandingen gir kun 90 kalorier, slik at ett kakestykke ender på til til femten kalorier (uten glasuren, som du velger selv).

3 eggehvitter
5 ss sukrinmelis (eller lavkarbomelis)
3-4 dråper stevia vanilje (du kan også bruke vaniljeessens, og gjerne litt vanlig stevia)
5 plater gelatin
0,5 dl kokende vann

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Stivpisk eggehvittene, og bland inn sukrinmelis og stevia, litt etter litt. Klem ut vannet av gelatinplatene, og smelt dem i det kokende vannet. Hell gelatinen forsiktig inn i de piskede eggehvittene, mens du pisker kraftig.

Så kan du helle marrengsmassen over i den eller de formene du måtte ønske. Kristine Weber foreslår å strø litt kokosmasse på et serveringsfat, og sette ringen til en springform på, før du heller massen over.

Etter 20 til 30 minutter er kaken klar. Smelt sjokolade og hell over, og strø gjerne kokos på. Nam!