(SIDE2): Kan disse funke som mellommåltid? Vi rasket med oss ulike produkter fra kjeden SmoothieXchange i Oslo.
Bakgrunnen var at journalisten en dag ventet på en såkalt Protein Pluss smoothie hos den populære kjeden.
- Det var rett rundt middagstider og jeg var så sulten. Foran meg står bokser med energiballer, supermat-barer og sjokolade Crunch-boller med bokhvete. Jeg spiser den sistnevnte på rappen og den er så innmari god, men så utrolig mektig at jeg er mett i flere timer etterpå.
På boksene står det at dette er «perfekte mellommåltider» og vi bestemmer oss for å teste og finne ut av hvordan de ulike produktene både smaker, hva de inneholder og om de kan funke som et mellommåltid. Etter min Coco Crunch-kule er jeg nemlig mett i mange timer.
Vi (ernæringsfysiolog og journalist Silje Bjørnstad og helsejournalist Helle Nilsen) har smakt og kommet med vår dom. Silje har også vurdert produktene.
Vit hva du spiser
- Det kan være store forskjeller på kaloriinnhold og næringsinnhold på slike ullike barer og lignende produkter. Selv om et produkt markedsføres som å være «sunt» betyr ikke dette nødvendigivis at det for eksempel er lite kalorier eller lite tilsatt sukker i produktet, noe som mange kanskje kan misforstå, sier Silje Bjørnstad.
Hun mener en god tommelfingerregel kan være å være obs på hva slags definisjon produktet har: er det en energibar, proteinbar, måltidserstatter eller lignende?
- Om en bar er et «bedre valg» i forhold til en annen kommer ganske enkelt helt an på behovet til hver enkelt, det totale energiinntaket og hvor fysisk aktiv man er i løpet av en dag.For eksempel så vil en energibar ofte ha et høyere innhold av såkalte raske karbohydrater og mindre protein sammenlignet med en proteinbar. Et slikt alternativ passer når kroppen trenger raskt påfyll av energi.
Green Superfood Berry Whole Food Energy Bar
Pris: 44 kroner
1 bar 60 gram
Næringsinnhold per bar:
210 kcal
Fett 8 gram, hvorav mettet fett 1 gram
Karbohydrat 35 gram, hvorav sukkerarter 26 gram
Fiber 5 gram
Protein 5 gram
Inneholder blant annet: tranebær, hvetegress, alfaalfa, spirulina, spinat, brokkoli, cashew nøtter, bringebær og acai.
Kommentar: Et helt greit valg til energibar. Baren inneholder også vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin B12, kalsium og jern. Her er det snakk om naturlige sukkerarter fra blant annet dadler og tørket frukt, altså ikke tilsatt sukker, noe som er positivt. Fiberinnholdet er også bra.
DETTE SYNS VI
Helle: Konsistensen er litt fuktig og den ser absolutt ut som supermat. Tverrsnittet gir oss et innblikk i brokkoli og spirulina-innholdet. Fruktsmaken er litt syrlig og selv om alt er såkalt naturlig og økologisk så minner smaken litt om GØY-saft med bringebær.
Silje: Lukter som gammel alkohol og overgjæra bær, men det smaker bedre enn det lukter. Virker litt «tung» til å være en energibar og derfor er ikke dette noe jeg ville ha spist for eksempel rett før en treningsøkt. Ikke noe jeg kommer til å bruke penger på.
Green Superfood Chocolate Peanut Protein Energy Bar
Pris: 44 kroner
1 bar 63 gram
Næringsinnhold per bar:
270 kcal
14 gram fett, hvorav mettet fett 4 gram
Karbohydrat 28 gram, hvorav sukkerarter 19 gram
Fiber 3 gram
Protein 12 gram
Inneholder blant annet: Peanøttsmør, dadler, hvetegress, spirulina, ananas, Agavenektar, peanøtter.
Kommentar: Denne baren har noe mer fett sammenlignet med den forrige baren, og derfor øker også kaloriinnholdet noe. Produktet har også et høyere proteininnhold.
DETTE SYNS VI:
Helle: Denne smakte bedre enn bærvarianten, synes jeg. Første smaksinntrykk er i stor grad peanøttsmaken. Den er også noe syrlig. Konsistensen er noe uvant fordi den er så kompakt og litt tørrere en bærvarianten.
Silje: Blir litt skeptisk av å bare se en bar med grønnfarge, men også denne smakte bedre enn fryktet. Den har en litt merkelig gummikonsistens og dette er heller ingen favoritt, men heller ikke det verste valget sånn smaksmessig.
Bounce Natural Energy Ball - Coconut & Macadamia Protein Bliss
Pris: 33 kroner (3 for 99)
1 ball 40 gram
Næringsinnhold per stykk:
160 kcal
Fett 7 gram, hvorav mettet fett 3 gram
Karbohydrat 19 gram, hvorav sukkerarter 8 gram
Fiber 6 gram
Protein 9 gram
Kommentar: Et ok energipåfyll som inneholder både en god del protein og fiber som er med på å bidra til en jevnere blodsukkerstigning og også en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.
Inneholder blant annet: Agavesirup, cashewnøtter, kokos, kostfiber, brun ris, macadamianøtter.
DETTE SYNS VI:
Helle: Lukter intenst av kokos, men smaken er mer diskret selv om ettersmaken sitter i lenge. Jeg er glad i kokos og syns denne var den beste av BOUNCE-ballene vi testet.
Silje: Lukter digg kokos og smaken er også god. Men det blir litt tørr og seig konsistens og jeg ble i alle fall veldig tørst av denne her. Men absolutt den beste av «energiballene».
Bounce Natural Energy Ball Almond Protein Hit
Pris: 33 kroner (3 for 99)
1 ball 49 gram
Næringsinnhold per stykk:
210 kcal
Fett 8 gram, hvorav mettet fett 1 gram
Karbohydrat 21 gram, hvorav sukkerarter 12 gram
Fiber 3 gram
Protein 12 gram
Inneholder blant annet: Mandler, brun rismalt, brun ris, druejuice, havsalt, vanilje.
Kommentar: Litt mindre fiber og litt mer karbohydrater i denne varianten. Vær klar over at det er mye energi i en slik liten «energiball», 210 kilokalorier per stykk.
DETTE SYNS VI:
Helle: Ingen proteinhit for min del...Smaker marsipandråper og jeg syns den er alt for seig og tørr. Ikke så mye ettersmak.
Silje: Dette smaker jo helt forferdelig?! Det er sånn tørr, gammel kransekakemasse må smake. Æsj! Ikke noe jeg vil velge som «sunnere kosemat» eller mat-på-farten i alle fall.
Bounce Natural Energy Ball Peanut
Pris: 33 kroner (3 for 99)
1 ball 49 gram
Næringsinnhold per stykk:
210 kcal
Fett 8 gram, hvorav mettet fett 1,5 gram
Karbohydrat 19 gram, hvorav sukkerarter 12 gram
Fiber 2 gram
Protein 19 gram
Inneholder blant annet: Peanøtter, brun rismalt, druejuice, vanilje, havsalt.
Kommentar: Denne «energiballen» har mindre fiber, men mer protein sammenlignet med de andre produktene. Her er det også relativt mye energi, 210 kilokalorier per stykk.
DETTE SYNS VI
Helle: Bare en liten bit føles kvalmende. Ettersmaken sitter i lenge etterpå og også denne er veldig seig i konsistensen.
Silje: Jeg hadde gledet meg til denne siden jeg er fan av peanøtter, men ble bare veldig skuffa. Dette er som størknet og gammelt peanøttsmør.
Funky Fresh Foods Coco Crunch
Næringsinnhold: 189 kcal per.kule
Pris: 46 kroner
Inneholder blant annet: Bokhvete, kokosmasse, kokosolje, havregryn, agave, kakao, vanilje.
DETTE SYNS VI:
Helle: Nam, denne er veldig god! Den er sprø, kanskje litt harde korn. Den er utrolig mektig og anbefales på ingen måte før middag. Spiser du denne, er du garantert mett en stund. Da jeg spiste en hel her om dagen, ble jeg kvalm. En halv eller en kvart holder i massevis for meg. Får fornemmelse av at jeg dytter innpå kalorier som kunne tilsvart en hel middag.
Silje: Yummy! Dette er helt klart den beste. Men som Helle også nevner så merker man raskt at dette er mektige greier.. Men smaksmessig er den på topp! Utrolig god balanse mellom søt kokos og en litt intens kakao/sjokoladesmak. Mums!
ERNÆRINGSFYSIOLOGENS KONKLUSJON:
Ernæringsmessig så er det mye som er bra ved disse ulike produktene sammenlignet med tilsvarende produkter, men ett tips kan være å tenke litt over når man inntar en slik bar eller energiball.
Trenger man for eksempel rask energipåfyll eller trenger litt snacks før trening så kan det være smart å velge en bar eller energiball med litt mer karbohydrater fremfor fett fordi mye fett tett innpå en treningsøkt kan gjøre at man føler seg noe tung i stedet for å øke yteevnen. En proteinbar fungerer for eksempel bedre etter trening eller som et mellommåltid.
Når man trenger litt «ventemat» før middag så er det greit å ikke spise opp alt da mye av dette er mektige produkter.
Det er også bra at det ikke er brukt tilsatt ekstra sukker, men at det er naturlige sukkerarter fra ingrediensene. For eksempel er dadler og tørket frukt med å bidra til slike sukkerarter og en naturlig søtsmak. Samtidig kan det være greit å vite at selv om mange av produktene markedføres som «100 prosent naturlige» er det jo blitt brukt ulike tilsetningsstoffer (E-stoffer) for eksempel å gi bedre konsistens og utseende. Nå er ikke E-stoffer farlig og for eksempel er E-stoffet askorbinsyre det samme som vitamin C, men mange mener nok at dette likevel ikke vil kvalifisere til «100 prosent naturlig».
Ellers så kan man jo spare en del kroner på å lage egne energiprodukter og barer selv. Havregryn, nøtter, tørket frukt, kokos og mørk sjokolade er bare noen av ingrediensene man kan bruke. Da vet man også eksakt hva produktet inneholder i tillegg til at man kan lage så store porsjoner som man selv ønsker.