FÅ TIPS TIL 7 UNIKE OPPLEVELSER PÅ SUNNMØRE
Planen for de kommende dagene er egentlig såre enkel – å ta for seg av alt Sunnmøre har å by på. Det er mye, sant nok, men værmeldingene er i alle fall på min side.
Sunnmøre har frodige øyer som frister med lange hvite sandstrender, flate veier perfekt for øyhopping med sykkel, spektakulære fuglefjell og topper som venter på å bli lagt under mine fjellstøvler.
Innover i fjordarmene kneiser de mektige tinder og vannet stuper nedover fjellsidene med lystige krumspring. Når jeg ser ut over storhavet, er neste stopp Shetland. Midt i alt dette ligger Ålesund som en skjermet havn ved verdens ende.
Saken fortsetter under bildet
Da Ålesund brant
Jeg har tatt inn på hotell midt i Ålesund, men selv om jeg bor temmelig urbant, er naturopplevelser aldri langt unna i denne delen av landet.
– Unnskyld, har du en «coffee to padle»?
Servitøren oppe på lekteren utenfor kaffebaren Invit midt i Brosundet virker først litt forvirret, før han skjønner hvor stemmene kommer fra og hva bestillingen gjelder. Han smiler.
– Den har jeg ikke hørt om før, men så klart!
Etter noen minutter bøyer han seg ned til vannflaten og gir guiden Jill byens beste latte. Hun drikker noen slurker mens kajakken duver rolig nedover sundet, og sola skinner på de fargerike jugend-husene på hver side. Så plasserer hun koppen i stroppene foran seg på kajakken og tar padleåren fatt igjen. Vi er på vannveien gjennom Ålesund og skal ut i Aspevågen på baksiden av byen.
Kajakken er blitt kjørt ut til brygga ved Dronning Sonjas plass, og vi har padlet oss så nært de gamle husene som vi kommer. Minnesmerket over bybrannen som endret Ålesunds utseende for alltid troner over oss på brygga. De fem søylene viser fotografier fra tida etter brannen, og minner om den dramatiske vinternatten i 1904.
Alle norske byer har engang brent, men Ålesunds bybrann var i særklasse. Brannen som herjet trehusbyen natten til 23. januar 1904 førte til at over 10 000 mennesker ble husløse, og hele byen ble lagt i aske. Det var full storm med orkan i kastene, og folk stod lettkledde med de få tingene de hadde fått rasket med seg i hendene. Kontrasten til sommeridyllen på Brosundet kunne ikke vært stort større.
Sola skinner og kajakken speiler seg i vannet. Små vanndråper drypper ned for hvert padletak, og inne på land går turistene rundt blant de fascinerende bygningene. Ingen andre norske byer ligner på Ålesund, og kameralinsene rettes mot de mange tårnene, de vakre veggornamentene og de buede og levende formene på husene.
Ålesund ble bygget opp i rekordfart med eventyrlystne og nyutdannede arkitekter som nærmest fikk leke seg gjennom katastrofen. Da alt sto ferdig, kun tre år etter brannen, var Ålesund én av verdens mest moderne byer, med innlagt vann og strøm i alle hus samt en arkitekturstil Norge ikke hadde sett maken til.
Det er ingen hard økt å padle Brosundet, og vi får sett byen på en annen måte. Måkene som bygger reir på toppen av vindehuset på det gamle trehuset ved kaia, hyler etter oss der vi padler rolig nedover sundet. Vi kunne ha fortsatt over til Aspøy eller hele veien til Langevågen og til outletsalget på Devoldfabrikken om vi hadde hatt tid. Eventuelt kunne vi ha tatt kajakkene ut på det åpne havet og begitt oss ut til øykommunen Giske, men vi jukser litt, og kjører isteden ut til Godøy med sykler og kajakk festet på biltaket.
Saken fortsetter under bildet
På topptur i Sunnmøre
Opp av havet rett utenfor Ålesund stiger Storehornet med sine 497 meter. Et slik fjell er som skapt for å få oversikten over verden rundt. Fjellstøvlene må på.
Vi starter nede ved det lille fiskeværet Alnes, og det idylliske hvit- og rødmalte Alnes fyr. Der serverer de blant annet sveler, kaker og kaffe til gjestene i en klassisk kafé med kniplingsgardiner og hvite duker på bordet. Fra rorbuene ved Alnesstranden tar vi av opp den lille stien, og klatringen begynner. Det går hardt oppover det første stykket, men praten går og humøret er på topp.
Da vi kommer til Alnesvannet, er vi godt over halvveis, og tester ut høydeskrekken på steinen som kalles Johan Skytt. Den stikker ut fra den trygge grunnen, og gir deg en svimlende utsikt ned mot Alnes under deg.
Beina mine blir som gelé, og magen gjør noen skikkelig krumspring mot avgrunnen, mens jeg står der ute og svaier. Jeg får karret meg tilbake med krummet rygg, utstrakte armer og skjelvende ben.
En stor sky har klamret seg fast på toppen av Storehornet hele dagen, og da vi kommer opp, er hele verden innhyllet i tåke. Vi skriver oss inn i gjesteboka som ligger inne i varden, spiser noen kjeks og får så vidt et glimt av Ålesund og de nærmeste øyene før tåka igjen dekker for utsikten.
På vei nedover i lia åpner derimot skyene seg som ved et trylleslag og storhavet, Alnes og verden ligger foran oss badet i solskinn.
Saken fortsetter under bildet
Vikingsetet Giske
De fire øyene Godøy, Giske, Valderøya og Vigra utgjør til sammen Giske kommune, og er koblet sammen av lange undersjøiske tunneler og bruer. Vi koser oss først med en tur på to hjul rundt på den vestligste av øyene, Godøy, før vi laster syklene på bilen og kjører over til Sandvika på Giske og kjenner sanden mellom tærne og saltsmak på leppene.
Det har bodd mennesker på denne frodige øya i mer enn 8000 år, og i Vikingtiden bodde flere mektige familier her. Den hvitkalkede marmorkirken fra 1100-tallet, som kalles Giske kirke, ble antagelig brukt som et slags privat kapell for de viktige familiene og er et fint, lite stopp på veien. Rett bortenfor finner du amfiet der Giskespelet spilles annenhver sommer, neste gang i 2013.
Handlingen i spelet er lagt 1000 år tilbake i tid, og forteller den dramatiske historien om Ragnhild Erlingsdotter, dattera Tora, som skulle bli stammor til den norske kongeetten, islendingen Stein Skafteson og selveste Olav den hellige. Spelet er et slags forspill til slaget på Stiklestad, og tar for seg litt av den spennende historien til den lille øya langt nordvest i Norge.
Hvite fjelltopper kneiser mot en knallblå himmel, vinden tar tak i håret og kuene rauter ute på blomsterenga idet vi sykler forbi. Du kan ta mange stopp underveis på øya og turen tar akkurat så lang tid som du vil den skal ta. Du kan stoppe og plukke en blomsterbukett, sette deg ned på stranda i Storevika og høre på musikerne som øver inne i musikkstudioet Ocean Sound Recordings. Her har blant andre Jan Eggum, Nils Petter Molvær, Maria Mena og Travis tilbrakt tid for å få ferdig sine skiver. Kanskje får du høre morgendagens hit fra vinduene i studioet?
Du kan også stoppe for et slag golf, stå og kaste snøre etter sei og makrell, eller gå på oppdagelsesjakt etter gravrøyser fra vikingtiden. Giske er også én av de viktigste ringmerkestasjonene for vadefugler i Europa, og øya byr på et rikt fugleliv for alle som interesserer seg for slikt.
Vi lar sjøbrisen dytte oss fremover mens vi synger «Å Vestland, Vestland» av full hals nedover landeveien.
Saken fortsetter under bildet
Fuglefjellet på Runde
Det høres nesten ut som en fjern motorsag, men det er den lille lundefuglens imponerende kallerop oppe i fjellsiden.
Over de brummende fuglebrølene til sjøpapegøyen høres en kakofoni av skrik fra havsulene. Et sted mellom 500 000 og 600 000 fugler hekker her i fuglefjellet på Runde. Vrimmelen av suler, lomvi, lundefugl, skarv og alke er nesten for mye å ta inn over seg.
Båten vår ligger og skvulper i vannet, og vi har kameraene vendt rett opp. Bølgene sender rib’en så nært inntil de ruvende fjellmassene at det føles som om vi kommer til å gli rett under og forsvinne.
Over oss lever fuglene tett i tett. Ungene klekkes og vokser opp med fjellveggen på den ene siden, vinden på den andre og det drønnende havet langt der nede under seg. Det er en tøff måte å møte verden på, men de kaster seg uti det én etter én.
Plutselig kommer en havørn svevende inn mot land. Den sirkler noen ganger og ser etter et passende bytte, men forsvinner til havs igjen like elegant og raskt som den kom. Havets konge beviser nok en gang at det er han som bestemmer og hans majestetiske fremtoning gjør inntrykk både på oss og fuglene.
Vi følger ørnen ut på det åpne havet og farer gledeshylende gjennom bølgene, vinden og det lette regnet på jakt etter følelsen av å leve. Bølgene slår mot akterenden av den stive gummibåten, og vi rir på bølgene som havguder til Ålesund igjen kommer til syne i horisonten.
Leppene smaker av salt, og ansiktet har fått noen flere fregner og en rød glød av oppspilthet. Sunnmøre setter sine spor, men mest på innsiden.
Saken fortsetter under bildet
HTML EMBED
1. Bestig Slogen!
Slogen er Vestlandets svar på Besseggen, og et fjell folk lengter etter å bestige. Når du ser toppen, forstår du hva jeg mener. På fine dager kan det være rene folkevandringen mot toppen.
Se Turistforeningens sider eller Visit Ålesund og Geiranger for mer info
2. Fiske i Hjørundfjorden
For oss som er vant til å fiske på Østlandet, er det å fiske i Hjørundfjorden en helt ny opplevelse. Her biter fisken gladelig, og på bare noen få kast, kan middagen være sikret for den dagen. Du kan leie feriehus her via for eksempel finn.no eller novasol.no.
3. Padling i Geirangerfjorden
Turen fra Hellesylt til Geiranger er spektakulær, og sitter du i en kajakk blir opplevelsen enda heftigere. Brudesløret dekker deg med sine våte, lette vannperler, niser leker rundt kajakken og fjellene får deg til å føle deg liten. Guideselskapet Actin kan hjelpe deg med planleggingen.
NB: Vær oppmerksom på steinsprang fra fjellsidene og mye båttrafikk!
4. Spis verdens beste bacalao!
XL Diner ligger i en funkisbygning på havna i Ålesund og serverer blant annet et imponerende utvalg av ulike bacalaoretter. Jeg prøvde Parma ham Bacalao og har aldri smakt bedre klippfisk i mitt liv!
5. Cruise fjord-Norge
To av Norges vakreste fjorder står på menyen om du blir med eventbyrået 62 Nord på cruise inn i Hjørundfjorden til Hotel Union Øye og Geiranger. Priser fra 545 kr.
6. Sov i et fyr!
Molja fyr ligger ute på moloen i Ålesund. Her har Hotell Brosundet laget et lite, intimt og unikt rom til de som ønsker seg en annerledes opplevelse. Du kan også overnatte på Ona fyr med storhavet som nærmeste nabo eller på Flatflesa fyr og prøve deg som herre over din egen lille øy.
Finn flere spennende fyr
7. Besøk Atlanterhavsparken!
Den imponerende Atlanterhavsparken har noe for både voksne og barn med dykkershow, mating av pingviner, ti landskapstanker med dyreliv fra kysten vår og krabbefiske i kontaktbassenget. 140 kr for voksen og 65 for barn.
Slik utforsker du Sunnmøre
62 Nord har utflukter som havsafari, cruise i fjordene og leier ut kajakk, sykler og annet friluftsutstyr. Snakk med guidene i sommerbutikken på Dronning Sonjas plass eller ta kontakt på mail.
Actin arrangerer turer for de mer eventyrlystne, og tilbyr kajakk-, fiske-, vandrings- og sykkelturer til de mest spektakulære delene av Sunnmøre.
Om du ikke har egen bil, kommer du deg greit til Ålesund med både buss, fly og båt. Ålesund lufthavn Vigra ligger kun 20 minutter fra sentrum og har daglige forbindelser til Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger med Norwegian, SAS eller Widerøe. Tog kan du ta til Åndalsnes, som har bussforbindelse videre, og Hurtigruta kommer daglig på sin ferd nord- og sørover. En rekke busselskaper, som Norway bussekspress, Nettbuss eller Fjord1, har langdistanseruter til og fra byen.
Sov som en lord i Sunnmøre
Det var engelske fjellklatrere som først fikk øynene opp for Vestlandet som reisemål, men allerede i 1869 seilte de første cruiseskipene inn i Geirangerfjorden og Europas adelige og bemidlede fikk for alvor øynene opp for det eksotiske fjordlandskapet i nord.
Den første sommeren vi har offisielle statistikker over turiststrømmen til landet er 1886, og da kom 15 000 turister hit. Dronning Wilhelmina av Nederland ferierte ofte på Vestlandet og keiser Wilhelm den II av Tyskland var en gjenganger i fjord-Norge hver eneste sommer fra 1899 til 1914.
Med bedre veier og kollektivløsninger økte reiselivet raskt, og hestekjerrer fraktet fiskelorder og europeiske kongelige og keisere inn i den ville naturen.
Hoteller ble bygget på steder der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og her er et lite utvalg spennende historiske hoteller i Sunnmøre.
1. Villa Norangdal
Villa Norangdal er et unikt «designhotell» og ligger som navnet tilsier midt i Norangdalen. Det har interiør fra jugendstil, space design og skandinavisk design. Her har flere konger og berømtheter bodd før deg.
Fra 900 kr for dobbeltrom med frokost.
2. Hotel Union Øye
Klassikeren Hotel Union Øye ligger innerst i Hjørundfjorden ved foten av de mektige Sunnmørsalpene. Her sover du i himmelseng, og kan innta teen din i hagen, mens du drømmer om å bestige Slogen eller en annen topp.
Fra 1990 for dobbeltrom.
3. Hotell Brosundet
På Hotell Brosundet bor du helt i vannkanten i Ålesund med utsikt rett ut i Brosundet fra mange av rommene. Hotellet er bygget i én av de gamle sjøbuene, og bærer preg av sin maritime historie med bjelker i taket og lett tilgang til vannet og fiskerne som leverte dagens fangst.
Fra 1590 kr for dobbeltrom.