Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke sammenligne deg med gutta

Sjekk treningsekspertenes tips for hvordan jentene skal få resultater av styrketreningen.

(SIDE2:) De personlige trenerne Martin Norum og Benjamin Christensen sier at kvinner og menn fint kan trene samme styrketreningsøvelser, men at jentenes mål ofte kan være annerledes enn guttas. Derfor har de nå skrevet boka «Styrketrening for jenter - Få den kroppen du ønsker deg!».

Fått tips fra «rumpeekspert»

- Det vi ønsker å oppnå med boken er at jenter skal bli mer motiverte og mer kunnskapsrike om hvordan de kan trene for å bli sterkere, sunnere og mer fornøyd med egne prestasjoner, sier Martin Norum til Side2.

Det har blitt trendy og populært for jenter å trene styrke, men de ønsker seg gjerne et annerledes resultat enn det gutta vil ha. De to forfatterne forteller at siden det stadig er økende interesse rundt styrketrening for jenter, så burde det også være noe fagstoff jentene kan bruke i treningen og resultater.

- Det finnes veldig mange steder man i dag kan søke informasjon om trening, men ofte vil man møte på konfliktende råd skrevet at ulike forfattere, med ulike syn og bakgrunner. Vi ønsker å fortelle om metoder som er vitenskapelig bevist fungerende og som også inkluderer våre erfaringer med å trene jenter mot deres typiske målsettinger, forklarer Norum.

Forfatterne har også fått råd og innspill fra ulike eksperter både når det gjelder trening, kosthold og øvelsesguide med forklaring på hvordan man utfører ulike øvelser.

- For eksempel har den meget anerkjente treneren og «rumpeeksperten» Bret Contreras delt sine beste tips, smiler den personlige treneren.

LES OG SE VIDEO MER:- Her gjør mange feil

Her er de beste øvelsene for rumpe og lår

Slik trener du styrke

Ikke flinke til å spise nok

Men det er ikke bare treningen som er viktig for å nå sine målsettinger. Kostholdet har også en stor betydning for resultatene.

- Mange kommer med prosent-fordelinger på hvor mye kosthold og trening betyr for resultatene, men vi mener dette blir feil ta det er en helhet som sammen er avgjørende, sier de to treningsekspertene.

- For noen mål er kostholdet nærmest alt. Skal du ned i vekt kan du trene så mye du bare vil, men dersom du spiser for mye og «feil» vil det ikke skje noe som helst.

Norum forklarer at et konstant jag etter den laveste fettprosenten ikke er sunt over tid, hverken psykisk eller fysisk.

- Først og fremst anbefaler vi og påpeker vi viktigheten av å få i seg nok mat. For damer er det også viktig å tenke over inntaket av hvilke mineraler og vitaminer man bør ha ekstra fokus på for å få den beste ernæringsstatusen.

Ikke sammenlign deg med gutta

Når det gjelder spesifikke styrketreningsøvelser for jentene så vil gutta anbefale blant annet knebøy-varianter, markløft, chins, pushups og hipthurst.

Hva er deres oppfatning er den mest typiske treningsfeilen for jenter som begynner å trene styrke?

- Å være redd for å lære seg de store baseøvelsene, og virkelig prøve å bli sterkere der, sier Christensen. Han påpeker også at jenter ikke bør sammenligne seg med mannfolka.

- Jenter bør ikke sammenligne vektene de bruker med det gutta bruker. Det kan bli demotiverende for mange, da jenter er mindre og lettere. Har man trent en stund kan derimot den relative styrken sammenlignes, der man ser på hvor mye man løfter i forhold til kroppsvekt, eller i kroppsvektøvelser, sier forfatteren.

LES MER:
Derfor er det vondest dag to etter trening
Hvordan trene effektivt på kortest mulig tid?

Christensen og Norum påpeker også at treningen skal være morsomt, og viktigheten av å ha et sunt forhold til kropp og kosthold:

- Finn ting du liker og gjøre, og gjør det fordi det er morsomt og gir deg energi. Sett deg mål og opplev gleden av å nå målsettingen din, sier de.

- Ikke sammenlign deg med andre, og husk at alle har forskjellig utgangspunkt og ulike forutsetninger. Finn treningsvenner med gode verdier som utfordrer deg, og får deg til å yte det lille ekstra.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=428u9TSONktbfgDcUAC7Nt__mrWV4jK2vKTRaIX6DiSIFMr5CTDiPbhDZOJnTIbUBsl0Cx9nEiezgwgF2iCZBCdDJaWrrBYdIRpciKS9JLyf1Nojnb2Hn7n8y93Bc6b0M9r1ojBEPH0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);
Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken