Gå til sidens hovedinnhold

Vil merke sunn mat

Ved å merke matvarer som inneholder lite salt, mettet fett, mye sukker og fiber kan befolkningen gå ned i vekt.

(SIDE2): Det viser en ny undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning. (SIFO). Symbolmerking av matvarer kan bidra til et sunnere kosthold, står det i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Følger ICA

Nå følger helsemyndighetene i Norge ICA Norge sitt eksempel. De har nemlig merket sunne varer en god stund allerede med et nøkkelhull. Dette fordi ICA er svensk og, i Sverige er dette sunnhetsstemplet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- ICA har hatt en meget positiv erfaring med denne merkingen og de selger betydelig mer av varer som er merket med nøkkelhullet, sier Gunn Ros hos SIFO.

Ideen er at matvarene skal merkes med en logo som er trykt på pakningene til de matvarene som for eksempel har et lavt innhold av mettet fett, lite salt eller sukker og mye fiber. I mars 2007 ble det gjort en forbrukerundersøkelse som viste at majoriteten var positive til denne type symbolmerking.

- Flertallet ønsket symbolmerking, og helst i gradert forstand hvor man får mest mulig informasjon om produktet, sier Roos.

SIFO ønsket å vite hva forbrukerne tenkte om dette og sammen med Helsedirektoratet jobber de nå med å få til et felles sunnhetsmerke som kan gjelde for Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Ønsker merking
- Målet er at dette skal tre i kraft fra januar 2009, sier Ros.

Selv om disse merkene fins i Sverige og Finland vet man ikke om dette er et tiltak som virkelig hjelper.

- Det er vanskelig å vite hva som får folk til å spise sunnere, de blir jo påvirket fra mange hold, sier Ros. Men rapporten viser i hvert fall at dette er noe forbrukerne ønsker.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER