Gå til sidens hovedinnhold

Sjokolade du ikke blir fet av

På slanker'n? Du kan allikevel spise sjokolade.

(SIDE2): Januar er høytid for slanking, og mange har oppført «en sunnere livsstil» på listen over nyårets forsetter.

Og selv om du har som mål og miste noen kilo, og kanskje ønsker å unngå både fett og sukker i en periode, kan du unne deg litt sjokolade – så lenge det er av den riktige sorten vel og merke.

– Kakaoplanten er den mest komplekse planten man har funnet i naturen, spesielt når det gjelder gunstige plantestoffer som har positive egenskaper og virkninger på kroppen vår. I tillegg er rå kakao den planten i naturen som har den største konsentrasjonen av antioksidanter. Antioksidanter er det som forebygger skader på cellene våre, sier Supermat-ekspert, Sara Chacko, til Side2.

- Ikke ristede
Ifølge Chacko kan det derfor være gunstig å spise sjokolade, så lenge den er rå og ubehandlet.

– Rå sjokolade innebærer at kakaoobønnene ikke er ristede som vanlig sjokolade. De er ikke varmet opp over 40 grader. Som regel er de fermenterte og soltørkede, fortsetter Chacko.

Se hvordan du lager rå sjokolade á la Berge og Chacko lengre ned i saken!

– Setter i gang forbrenningen
I samarbeid med Trine Berge har Chacko skrevet boken Supermat. Sammen holder de to kostholdskonsultasjoner og kurs, blant annet i hvordan man lager såkalt sunn sjokolade.

– Rå kakao for eksempel setter i gang forbrenningen. Det inneholder minst 300 kjente næringsstoffer, og det er flere av disse som påvirker forbrenningen, sa Berge da Side2 snakket med henne for en tid tilbake.

Hun advarte derimot mot for høyt inntak av vanlig sjokolade.

– Kjøper du vanlig kakaopulver har det færre antioksidanter og andre næringsstoffer. Flere av disse forsvinner nemlig under oppvarming og bearbeiding av kakao. Du må derfor kjøpe rå kakaopulver for å få alle de gode egenskapene som kakao har å gi. Kakao inneholder alkaloider som er kjent for å sette i gang forbrenningen samt mye mineraler og et stoff som heter PEA som minsker appetitten, fortalt Berge tidligere.

Men hvordan smaker det?
Vanlig sjokolade inneholder ofte store mengder sukker, og selv om mørk sjokolade ofte er et bedre alternativ enn vanlig melkesjokolade kan det ikke betegnes som en sunn snack.

Såkalt sunn sjokolade er i tillegg til å inneholde rå kakao ofte fri for raffinert sukker, men kan noe så sunt, virkelig smake godt?

– Du kan ikke sammenligne smaken av rå sjokolade med Freia melkesjokolade men hvis du er glad i mørk sjokolade vil du garantert like rå sjokolade. I tillegg finnes det sunne alternativer til sukker som vi bruker for eksempel kokospalmesukker og der kan du justere søtsmaken selv, forteller Chacko.

Høyt næringsinnhold
Kakao hører inn under en gruppe matvarer som har fått betegnelsen supermat.

Berge og Chackos rå sjokolade

150 g kakaosmør

200 ml Aman Prana ekstra virgin kokosfett ( viktig at den er økologisk, rå, ekstra virgin og tåler høye temperaturer)

1–2 dl creative nature råkakaopulver

6 ss gula Java fin

6 ss gula Java cacao

2 dl hempfrø, avskallede – creative nature

Smelt kakaosmør og kokosfett i vannbad ( temperaturen bør ikke overstige 40C).

Bland det tørre i en bolle, hell den flytende blandingen over og rør til en jevn masse. Hell massen i former og la stivne, 8–10 timer. Helst i rom ved ca. 15 oC. Til 35–40 små former eller ca. 25 store ( muffinsformer)

Supermat er matvarer med svært høyt næringsinnhold, og skal ifølge de som har tro på konseptet gi kroppen en mengde mineraler og vitaminer som kroppen trenger. I USA har supermat lenge vært en populær trend, men også her i Norge har begrepet fått et stadig sterkere fotfeste.

Les også:– Supermat er en hype

Mange er derimot svært kritiske til begrepet og hvor effektfull den såkalte supermaten er, og mye kritikk rettes mot prisnivået som ofte er svært høyt.

– Superfoods er akkurat som all annen mat, det er kvaliteten på råvarene som gjelder. Priser og kvalitet kan selvfølgelig variere. Dette skal tross alt være eksklusive planter som er enten viltvoksende eller økologisk dyrket med omhu. I tillegg er både klima og næringsinnhold i jorden noe som påvirker kvaliteten og næringsinnhold. Etisk dyrking er også veldig viktig, forklarer Chacko.

Kommentarer til denne saken