Gå til sidens hovedinnhold

Supermegler skyter fra hofta

- Kunden må betale for lite intelligent sosialistisk politikk, raser Miguel Sørholt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Da Finansdepartementet bestemte seg for å ta en gjennomgang av eiendomsmeglerloven, var det for å gjenvinne kontroll med en raskt voksende bransje og sikre forbrukeren bedre rettigheter.

NA24 - din næringslivsavis

Det nye lovverket trådte i kraft ved nyttår, men kjendismegler Miguel Sørholt mener de nye reglene hører hjemme i bakvendtland.

- Noen må betale for det merarbeidet vi gjør, og det er kunden. Det er jo lite intelligent sosialistisk politikk, sier Sørholt, som tror den økte kostnaden til kunden først vil synes i 2009.

De nye reglene gjør blant annet at meglerne må føre timelister for den jobben de gjør med hvert boligsalg. Kunden skal også kunne velge mellom å betale en timespris, eller kjøre på den gamle og kjente meglerprovisjonen.

- Håpløs hverdag
Sørholt beskriver sin nye hverdag slik:

- Jeg må føre timelister for hver eneste telefon jeg tar og loggføre når jeg sitter tilgjengelig. For meg som nærmest bare jobber i telefonen er det svært problematisk, bedyrer han, og spør seg:

- Når en kunde som skal kjøpe bolig ringer og prater 60 prosent om sin egen bolig, skal da selgeren betale for dette?

- Kristin Halvorsen er idealist, men ingen realist. De nye reglene har ingenting med realisme å gjøre, konkluderer han.

- Arrogant Kristin
Finansdepartementet var også bekymret for at meglerlønningene skulle løpe løpsk i et hett boligmarkedet.

- En gjennomsnittlig megler tjener slett ikke mye penger, mens hele bransjen blir fremstilt som grisk. Det er en gapestokkmentalitet jeg trodde var historie for 200 år siden, sukker Sørholt.

Han har forsøkt å få kontakt med Kristin Halvorsen i et og et halvt år for å få ut sin fortvilelse om regelveldet og gapestokken, men har ikke lykkes.

- Arrogant. De forholdt seg til diverse forbund da de laget reglene, men ikke til de som faktisk selger boliger, fyrer Sørholt løs, og nevner i en bisetning at Jens Stoltenberg straks var på pletten da milliardæren Stein Erik Hagen kritiserte staten for å bruke sovjetiske metoder.

- 200 nye på tilsynet
Miguel Sørholt mener Kredittilsynet fra før har store problemer med å ha bransjen under kontroll, og at det vil kreves 200 nye mann på tilsynets kontor for å få full oversikt etter at de nye reglene ble innført.

Sørholt tror i tillegg flere av meglerkontorene som ikke har forberedt seg på det nye lovverket, vil komme til å få store problemer i år, og spår at flere meglerkontorer vil gå dukken. Og jo færre meglere, jo dyrere blir prislappen på boligsalget.

Les mer: Boligsalget kan bli dyrere

Kollega Soliman Sarwar, daglig leder ved Privatmeglerne Nordstrand, har derimot ikke noe imot å føre timelister.

- Avhenger av konkurransen
- Jeg tror det er bra for oss meglere, for i stedet for å bli fremstilt som noen som tjener mye og gjør lite, får vi bevist at vi gjør mye, sier han.

Han tror vi kan få en generell meglerhonorarøkning allerede i år, men peker som Sørholt på paradokset at det nok slett ikke var regjeringens ønske.

- Loven og forskriften skal bidra til større trygghet for forbrukerne og ryddighet i eiendomsmeglingsbransjen. I hvor stor grad økte kostnader for eiendomsmeglerne overføres til oppdragsgiverne, vil blant annet avhenge av konkurransen i bransjen og lønnsstrukturen, sier avdelingsdirektør Erling G. Rikheim i Finansdepartementet.

Han kjenner ikke til Miguel Sørholts stadige henvendelser til Kristin Halvorsen.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene