Gå til sidens hovedinnhold

Superpris til www-oppfinner

Oppfinneren av World Wide Web, det vi til daglig kaller internett, får verdens største vitenskapspris. En million euro tilfaller Tim Berners-Lee i dag.

Det er finske Technology Award Foundation som gir prisen til Berners-Lee, og den gis som en internasjonal anerkjennelse for en teknologisk innovasjon som forbedrer folks livskvalitet. Prisen er basert på humane verdier og oppforder til bærekraftig utvikling, står det på prisutdelernes side.

Lee kunne helt sikkert vært styrtrik i dag dersom han hadde tatt patent på sin oppfinnelse. Men fordi han insisterte på at ingenting skulle patenteres slik at alle kunne få fri tilgang, fikk han aldri del i milliardracet som fulgte dot.com-millionærene.

- Internett har økt mange folks mulighet til å få informasjon som er viktig for deres liv. Internett stimulerer til nye typer sosiale nettverk, støtter transparens og demokrati, og åpner for nye måter å håndtere informasjon og business, sier Pekka Tarjanne, formann i International Award Selection Committee.

Nettet ble først gjort tilgjengelig for et større publikum i 1991. Berners-Lee skapte den første serveren, nettlesere og protokollene sentrale for å utvikle nettet: URL-adressen, http-overføringsprotokollen og HTML-koden.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021