Gå til sidens hovedinnhold

Er du i risikosonen for dette?

Det er mange grunner til å ha et sunt og balansert kosthold. Bildet over er en av dem.

(SIDE2): Det kommer ikke som en overraskelse at det å følge et sunt og vitaminrikt kosthold er lurt.

En av årsakene er at man unngår skjemmende sykdommer som kan utvikle seg til farlige lidelser.

1300 kalorier
Dette er noe en av deltakerne i TV3-serien «Supersize vs. superskinny» får erfare da programmets lege og kostholdsekspert Dr. Christian Jessen tar ham med på en «tour» av sykdommer en person som ikke får i seg nok vitaminer kan få.

Dale veier under 65 kilo og hans kosthold gir han mindre kalorier enn det som er anbefalt en tre år gammel gutt å få i seg.

Naturlig nok gjør dette at Dale ikke får i seg nok vitaminer, men det har ikke stoppet ham fra å fortsette og putte i seg minimalt med mat.

Det han får i seg er dessuten også av usunn karakter, mye av det ferdigmat som inneholder mange tilsetningsstoffer, salt og andre utnyttige komponenter.

I TV-serien bytter Dale kosthold med spisemaskinen Marc (42) som er 70 kilo overvektig og har en dagsmeny som gir ham et daglig inntak av 5000 kalorier.

Overgangen fra sitt vante kosthold er enorm for dem begge, men det er først når Dale får se hva slags lidelser han kan utvikle at det virkelig går opp for han hva han utsetter kroppen sin for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Munnsår
En av lidelsene man kan få om man har feil kosthold er sår inne i munnen av den typen du ser i toppen av artikkelen. Det er mangelen på jern og folat som gjør at disse utvikles, og det er hverken særlig behagelig eller vakkert å gå rundt med et sånt - i tillegg kan det være direkte farlig.

Årsaken til at slike sår utvikles er at kroppen ikke produserer nok røde blodceller og derfor får ikke kroppens celler nok oksygen. Ved å innta matvarer rike på jern og folat, som for eksempel bønner, lever og grønne blader kan man forebygge slike kreftframkallende sår.

Men sår i munnen er ikke den eneste lidelsen Dale står i fare for å utvikle på grunn av det dårlige kostholdet sitt

C-vitaminmangel
En av de andre sykdommene han er utsatt fra å få er skjørbuk.

Dette var en lidelse seilere var svært utsatt for i gamle dager og det er mangel på C-vitaminer som gjør at man kan utvikle sykdommen.

Lidelsen kan før til vevproblemer og ødeleggelse av huden – noe som resulterer i svært skjemmende sår.

Siden Dale også røyker må han få i seg mer C-vitaminer enn ikke-røykere, og det gjør at han ytterligere utsatt for å utvikle skjørbuk. Gode c-vitaminkilder er blant annet paprika, brokkoli, appelsiner og kiwi og det er heller ikke så mye som skal til for å få dekket det daglige c-vitaminbehovet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjøre ben
En annen lidelse Dale er utsatt for å få er rakit.

Sykdommen gjør at skjelettet mykner og til slutt kan bena få problemer med å bære kroppens vekt.

Det er mangel på D-vitamin som gjør at man kan utvikle rakit, som også blir kalt osteomalasi.

Gode d-vitaminkilder er sollys og det vi får i oss gjennom kostholdet og her er det spesielt fet fisk, egg og margarin som er gode kilder til vitaminet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I serien får vi se hva som skjer etter når Dale og Marc bytter kosthold i fem dager.

Spørsmålet er om de to greier å opprettholde den gode vanen de har lagt seg til under realityinnspillingen, eller om de faller tilbake til gamle vaner.

«Supersize vs. superskinny» ser du på TV 3 onsdag kl. 20:30.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken