Gå til sidens hovedinnhold

«Sure pølser, brukte bind og råtne sandaler»

Ting og tøy i Gjøvik får ikke bare fine ting i gave...

Ting og tøy i Gjøvik får mye fint de kan selge videre for å bruke overskuddet i landene de bedriver humanitært arbeid. Det er ikke bare pent brukte møbler, nips og klær som kommer inn til Ting og tøy. Wenche Ellingsen, Heidi Trogstad og Kjell Johansen er tre av de mange frivillige, og jevnlig mottar de ting som slettes ikke skal sendes ut til fattige i Øst-Europa eller selges i butikken.

For litt siden mottok de flere pakker med sure pølser, de har opplevd å få brukte bind og råtne sandaler. Rundt 50 personer jobber frivillig ved Ting og tøy. De sorterer, selger, priser og sender klær og møbler ut i Europa, eller kaster ødelagte ting på søppeltomta.

Mandag kom nok en spesiell leveranse til bruktbutikken.

Saken er levert av Oppland Arbeiderblad

Brukte q-tips og døde potteplanter
- Normalt sett ringer folk på inn til lageret når de vil levere noe, og så venter de på at vi åpner. Denne gangen reiv de bare opp døra til lageret, og slengte det fra seg, sier Heidi Trogstad i Ting og tøy.

På innsida av lagerdøra tok de en nærmere kikk på hva som var etterlatt. Ikke noe var salgbart.

Her fant de brukte q-tips, en død potteplante, piller, gammel kosmetikk og en tom dorull, blant mye annet skrot.

Flere ganger kommer folk med mat.

- En gang kom noen med en svartsekk full av fryst mat. Den sto her og maten begynte å tine. Da hadde noen ryddet i fryseren sin. En annen gang fant vi ei ribbe sammen med noe klær, men vi kan ikke sende nedover mat, sier Trogstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et lastebillass i uka
En gang i uka går et lastebillass med nordmenns overflod ut til land i øst-europa. Etterspørselen er stor etter klær, men noen ganger er også møbler kjærkomment.

Klær kommer det også inn mye av til Ting og tøy.

- Det er veldig mye fine klær. Mye kommer med prislappen på, og er aldri blitt brukt. Det selger vi, sier Wenche Ellingsen.

Andre klær er litt for godt brukt, eller har blitt ødelagt av å ligge utenfor porten hos Ting og tøy.

- Folk kommer og lesser av rett utenfor porten i helgene, og på ettermiddagene. Hver morgen er det et nytt lass utenfor porten. Om det regner da blir det ødelagt og må kastes, sier Kjell Johansen, lettere oppgitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

200.000 kroner i året på søppel
Johansen har selv måttet kjøre fine salonger rett på dynga. De har stått ute ei helg med øsregn, og blitt fullstendig ødelagte.

- Vi bruker faktisk 200.000 kroner på å levere søppel hvert år, og vi sorterer godt og får rabatt. Det er penger som kunne godt til de som trenger det, sier Johansen.

I tillegg til prisen på søppeldynga gir det mer arbeid for de frivillige med sortering og søppelkjøring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke akkurat kildesortering
- Noen sier at de sikkert har levert feil, at søpla har havnet i feil pose for eksempel. Men du er jo ikke noe særlig til å kildesortere hvis du kaster en hel haug med sure pølser sammen med klær, sier Trogstad.

De frivillige legger til at det er mange veldig fine bidrag som de setter stor pris på, men samtidig ber de folk om å tenke seg om litt.

- Vær så snill, tenk over hva du leverer, ber Trogstad, som håper folk kan kaste ting som er ødelagt selv.

- Og malebuksa di, den kan du få beholde selv. De vi hjelper er fattige, men vi trenger ikke å kle dem enda fattigere, sier Ellingsen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken