Gå til sidens hovedinnhold

Surpomper bør drikke brus

Leger kan slutte å anbefale et eple om dagen, og heller be pasientene drikke brus mot vinterdepresjon.

Det viser seg nemlig at to glass brus om dagen gjør underverker for dem som lider av vinterdepresjonen SAD, skriver mozon.no.

Tilstanden kommer snikende i oktober, november og varer fram til våren. Personer med lidelsen blir apatiske og deprimerte. Ofte får de søvnproblemer og sliter med angst og overspising. Årsaken er for lite dagslys og behandles gjerne med spesiell lysbehandling hos legen. Man anslår at rundt 800.000 nordmenn lider av vinterdepresjon.

Men nå har forskere funnet ut at to glass brus gjør samme nytten som lysbehandling. En studie viser at karbohydratene fra den sukkerrike brusen bidrar til å stimulere aminosyren tryptofan. Denne brukes til å produsere lykkehormonet serotonin i hjernen og med brus kan dermed humøret stige til nye høyder om vinteren.

Men ennå gjenstår det en del forskning før studieansvarlig Dr. David Mischoulon ved Harvard Medical School i USA vil anbefale leger å foreskrive brus til SAD-pasientene sine, noe andre forskere er enig i.

- Jeg er skeptisk. Min erfaring tilsier at selv om karbohydrater setter fart på personer som har SAD, får mange tilbakeslag og må få i seg ytterligere karbohydrater, sier den amerikanske psykiateren Dr. Norman E. Rosenthal, som har forsket mye på SAD, ifølge mozon.no.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken