Gå til sidens hovedinnhold

SV-topp bryter tausheten

For første gang på to og en halv måned prater SVs nye nestleder med media. Møt mannen som sa nei til Kristin Halvorsen.

Helt siden SV inntok regjeringskvartalet etter valget i høst, har det ikke vært et pip å høre fra Audun Lysbakken. I sitt første intervju advarer han nå SVere mot å true med at partiet vil trekke seg ut av regjeringen.

- SV vil ikke gi regjeringen noe ultimatum, samarbeidet handler om å gi og ta, sier Lysbakken til TV 2 Nettavisen.

Etter fire måneder i regjering begynner sentrale SVere før første gang å si offentlig at SV ikke kan tåle enda en viktig miljøsak. Landsstyremedlem Oddrun Remvik sa torsdag til TV 2 Nyhetene at planene om oljeboring i nord kan true regjeringssamarbeidet.

Men slike trusler vil ikke den nye SV-lederen høre noe av. Han gir klar beskjed før partiets landsstyremøte som lørdag.

- Kringkasting er dumt
- Det er helt sikkert at hvis vi hadde en smertegrense, så ville det å kringkaste det vært det dummeste vi kunne gjøre. Det kan sammenlignes med å offentliggjøre hva det aller siste kravet i lønnsforhandlingene vil bli. Det handler også om måten vi samarbeider på, sier han.

- Så det er ingen smertegrense for SV?

- Så lenge vi får mer gjennomslag for mer i regjering enn det vi ville fått utenfor, er det verdt å bli sittende. Derfor blir jeg oppgitt når aviser skriver om basseng som fortsatt er tomme. Det vi snakker om, er at SV i regjering skal være med på å sette punktum for 25 år med markedsliberalisme. En slik utvikling snur vi ikke på 100 dager.

Falt ut av Stortinget
Lysbakken er regnet som den mest lysende unge politikeren SV har, og mange ser ham som en mulig arvtager etter Kristin Halvorsen. 28-åringen representerte Hordaland på Stortinget i forrige periode, men falt ut etter SVs tilbakegang ved valget i høst.

Sa nei til Kristin
Han er også kjent som mannen som sa nei til Kristin Halvorsen. Hun ville gjerne ha ham inn i regjeringen, men det avslo Lysbakken. Nå blir han i stedet ny, etterlengtet nestleder i partiet. Mens SV ble rammet av den ene krisen etter den andre, reiste Lysbakken nemlig til Paris på ferie i to og en halv måned.

- Jeg hadde behov for en pause. Jeg trengte å koble av. Det har vært veldig nyttig. Nå har jeg lyst til å gå på møter og stå på.

- Hva har du gjort i Paris?

- Jeg har både lest, tenkt og skrevet. Men hvis det skulle bli noe konkret ut av skrivingen, så er det i så fall langt fram.

For Israel-boikott
28-åringen kommer hjem til mange hete debatter i partiet. På landsstyremøtet lørdag skal partiet diskutere framdriften av partiets omstridte Israel-boikott. Landsstyremedlemmer fra 11 av de 14 fylkeslagene Dagsavisen har snakket med, er enten helt imot boikott-aksjoner mot Israel nå, eller åpner for en utsettelse av aksjonen i en eller flere måneder framover. Men Lysbakken understreker at ingen i SV er imot aksjonen på politisk grunnlag.

- Det er bred enighet om at SV skal gjennomføre aksjonen, men det er uenighet om tidspunktet. Verken ledelsen eller andre har kommet med forslag om å utsette aksjonen, sier han.

- Hva vil du stemme for hvis det blir foreslått å utsette aksjonen?

- Det blir et helt hypotetisk spørsmål som jeg må ta stilling til hvis det blir aktuelt. Det viktige er at det er enighet om det politiske grunnlaget. Det viktige er at Israel ignorerer en rekke FN-vedtak i forhold til Palestina. Valget av Hamas endrer ikke på det.

- Men en utsettelse vil vel bli sett som en innrømmelse av at boikott-linja er feil?

- Jeg forholder meg til utgangspunktet, at aksjonen skal gå som planlagt.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken