(NA24-KOMMENTAR): Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er, heter det i ordtaket. Blant vennene til Venezuelas president Hugo Chavez finner vi land som Hviterussland, Iran, Cuba og Nord-Korea.

Likevel er Chavez litt av en helt for venstresiden. Regjeringspartiet SV sender gratulasjoner til Chavez, og ungdomspartiet SU skriver at han står for et demokratisk alternativ til nyliberalismen.

Men er Chavez egentlig en demokrat?

Foreløpig er bildet heller uklart. Amnesty International er bekymret over blant annet et lite uavhengig rettsvesen, trakassering av menneskerettsgrupper og begrensninger på ytringsfriheten. Hvis Chavez står for et demokratisk alternativ, må det være et ganske alternativt demokrati det er snakk om.

Likevel er det heller ikke riktig å kalle Chavez en rendyrket diktator. Det avholdes valg i landet, og tross problemer er det ikke umulig for opposisjonelle og medier å komme til orde.

Hvilken vei?
Når det gjelder hvilken vei Chavez ønsker å gå videre, er bildet mer bekymringsfullt. Her kommer vennene inn i bildet.

I sommer har Chavez lagt ut på en turné til land han mener å ha bånd til. Riktignok ble det ekstremt lukkede kommunistdiktaturet Nord-Korea droppet fra reiseruten i siste liten, men Chavez har gjort det klart at besøket ikke er avlyst, bare utsatt.

Hviterussland, som betegnes som Europas siste diktaturstat, har Chavez imidlertid besøkt. Om Hviterussland uttalte Chavez: - Vi ser her en modell for en sosial stat som den vi begynner å skape.

Det Chavez betegner som en modell for Venezuela er en stalinistisk diktaturstat, komplett med hemmelig politi og fengsler fulle av politiske fanger. Landet refses også av SVs regjeringskolleger i UD.

Flere venner
Etter Hviterussland la Chavez veien til prestestyret i Iran, hvor han inngikk en omfattende samarbeidsavtale.

Ellers er Cuba den nærmeste allierte for Chavez. Heller ikke dette er noe godt demokratisk forbilde, selv om deler av venstresiden i Norge også her velger å se gjennom fingrene med manglende demokrati og ytringsfrihet, for eksempel SV-toppen Hallgeir Langeland, som flere ganger har foreslått Fidel Castro som kandidat for Nobels fredspris.

Forskjell
Det er stor forskjell på å støtte en venstreorientert, men klart demokratisk, regjering som for eksempel i Brasil, og det å hylle en politiker som har sine idealer og finner sine «modeller» i kommunistiske diktaturstater.

Den forskjellen synes å ha gått den norske venstresiden hus forbi.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Urettferdige USA
Pengemaskiner
Misforstått kvartalsdebatt
Stryk til Norges WTO-innsats
Fattigkommune gir milde gaver
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt