Gå til sidens hovedinnhold

- Ja, jeg skremmer med Frp

SV-leder Audun Lysbakken har tro på valgseier.

TØYEN (Nettavisen): - Så spør dere sikkert, prøver du å skremme med Fremskrittspartiet nå? Mitt svar på det er ja, sa SV-leder Audun Lysbakken da han oppsummerte stortingsåret på en pressekonferanse på kafeen Lyst på Tøyen mandag formiddag.

Lysbakken advarte sterkt mot Fremskrittspartiet.

- Jeg er skremt over utsiktene med en regjering med Fremskrittspartiet. Jeg er skremt over at de ikke tar innover seg at menneskeskapte klimaendringer finnes, og jeg er skremt over at de ikke nevner likestilling i programmet sitt. Jeg er skremt over at de synes det er greit at forskjellene skal øke, sa SV-lederen.

Og SV-lederen stoppet ikke der:

- Veivalget mellom SV og Frp er ekstra tydelig i byene og for byvelgerne er det mye som står på spill i høstens valg. Valget står mellom å satse kollektivt eller å drukne i kø og kaos. Dette valget handler om hvem av oss som skal få lov til å forme Norge, påpekte Lysbakken.

- Skal det være plass til alle typer mennesker i byene eller kun de med best råd, spurte Lysbakken - igjen med et spark til høyre.

- Ja, det er mulig å vinne
Lysbakken var også svært så optimistisk på den rødgrønne regjeringens vegne foran høstens stortingsvalg.

- Dere kommer sikkert til å spørre oss om vi tror dette valget er mulig å vinne. Mitt svar er ja, dette valget er mulig å vinne, sa Lysbakken, og la til:

- Det fordi jeg har tro på at de verdiene vi kjemper for, deles av mange. Jeg tror ikke det er noe rop etter større forskjeller og mer privatisering i det norske samfunnet. Og for det andre, jeg nekter å tro at femti prosent av den norske befolkningen vil ha Fremskrittspartiet i regjering. Når alvoret blir klart, og man ser hva valget står mellom i denne valgkampen, en rødgrønn regjering eller en regjering med Fremskrittspartiet, så tror ikke jeg at folk vil ha en regjering der Fremskrittspartiet får avgjørende innflytelse, sa han.

Etter «skremselspropagandaen» fra sjefen selv, uttalte statssekretær Kjetil Raknes følgende på pressekonferansen:

- Jeg ble nesten litt skremt selv.

Og det til stor latter fra journalistene i salen, som for øvrig ble servert jordbær og fløte fra SV denne formiddagen.

Vil satse på bypolitikk
På pressekonferansen deltok også barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Solhjell la fram SVs nye planer for å løfte bypolitikken.

- Vi presenterer i dag SVs løft for bypolitikken. Vi har tenkt å gjøre bypolitikk til en sentral sak i årene som kommer, fordi storbyene våre antakeligvis kan bli en av hovedutfordringene, og hvordan vi skal håndtere det både miljømessig og sosialt, sa han.

SV vil ha:

* En storsatsing på kollektivtransport.
* Bilbegrensende tiltak som rushavgift.
* Sammenhengende sykkelveinett i de store byene.
* En nasjonal boligplan, sikre bygging av minst 38.000 boliger hvert år.
* Flere rimelige utleieboliger.
* Minst 2000 nye studentboliger hvert år.
* Staten må ta større ansvar for boområder og dårlige leve- og oppvekstvilkår.

- Nesten ingen under sperregrensen
SV sliter imidlertid på meningsmålingene, men Lysbakken mente de var på vei oppover igjen nå.

- Vi er i en vesentlig bedre situasjon når vi møtes i dag enn når vi møttes for ett år siden. Det ser vi først og fremst gjennom en entusiastisk og tent partiorganisasjon som er klar for valgkamp, men også gjennom tallene. Utover høsten hadde vi mange meningsmålinger under sperregrensen, og nå har vi nesten ingen, sa han.

Inga Marte Thorkildsen påpekte hva som er viktigst for SV:

- De viktigste tingene for oss, det er to ting: det ene er å ha et mer rettferdig Norge, og en mer rettferdig verden - og at vi skal bruke alle våre krefter på det. Det andre dreier seg om miljø. Det er den virkelige store testen for oss politikere, om vi overlater verden i en bedre stand til våre enn barn enn vi fikk den selv. Og vi står i fare for å ikke gjøre det, advarte hun.

- SV er tjent med å skremme
Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB), mener det er smart av SV å skremme med Frp.

- De to partiene er motpoler. SV mister ingen stemmer ved å skremme med Frp, og samtidig advarer de mot farene ved å la være å stemme valgdagen, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Jeg tror SV kan klare å mobilisere blant egne tilhengere med denne retorikken. Samtidig som de får påpekt at det nytter ikke å stemme på Rødt eller MDG, som de er i konkurranse med. Det vil ikke true Frp, mener han.

Lysbakken ønsket på pressekonferansen ikke å kommentere hvordan det er å miste stemmer til Miljøpartiet De Grønne (MDG).

- Vi er ikke i krig med de andre miljøpartiene. De ønsker vi oss flere av, sa Lysbakken.

Kommentarer til denne saken