SV vil nok en gang ha skolemat til alle, og lover at alle barn fra første til tiende klasse skal få skolemat i den kommende fireårsperioden. Prosjektet vil koste 15 kroner dagen per elev, skriver Aftenposten.

Gunnar Stavrum: SV-garanti med narreblekk

- Kan ikke si ja takk, begge deler
Venstre har imidlertid lite til overs for forslaget, og sammenligner SV med Ole Brumm.

- SV er tilbake som Ole Brumm-partiet, men man kan ikke si ja takk, begge deler uten å ha levert noen av delene. SV sitter i regjering og har tross alt styrt skolepolitikken i 8 år, sier leder av Venstres programkomité og 3.-kandidat i Oslo, Guri Melby.

Melby synes det er fint at SV er opptatt av elevenes ernæring, og påpeker at Venstre også er for gode lokale frivillige initiativ med skolemåltid - så lenge dette ikke går ut over lærernes tidsbruk i skolen.

- Men SV har sviktet jobb nummer en i skolepolitikken. Det er å sørge for mange nok gode og kvalifiserte lærere. For Venstre er jobb nummer en å sikre norske elever flere kvalifiserte lærere, sier hun.

- Viktigere enn gratis lunsj
Melby viser til at vi i dag har 37.000 personer som er utdannet lærere, men som ikke jobber i skolen.

- 9000 jobber som lærere i skolen uten god utdanning, og vi kommer til å mangle 11-12.000 lærere i 2020, sier hun, og fortsetter:

- Venstre mener det er en langt viktigere oppgave for den norske stat å sørge for at elevene har mange nok gode og faglærte lærere enn å spandere gratis lunsj på elevene, sier Melby.

I partiprogrammet for 2005 krevde SV at alle skoler skulle legge til rette for skolemåltid, og at et slikt tilbud må være gratis. Nå plukker altså partiet fram skolematforslaget igjen og finpusser det. SV vil i neste stortingsperiode etablere en pott som skoler som ønsker å tilby gratis skolemåltid, kan søke på, ifølge Aftenposten.

De fleste skolene kommer til å tilby brødmat og pålegg, tror partiet.

- Vi har hatt skolemat høyt prioritert. Nå er tiden inne for å få gjennomslag i Soria Moria 3, sier partileder Audun Lysbakken til avisen.

Navarsete: - Vi er enig med SV
Da Sp-leder Liv Signe Navarsete oppsummerte stortingsperioden på en pressekonferanse på Stortinget onsdag morgen, opplyste hun at Senterpartiet støtter SVs skolematforslag.

- Når det gjelder skolemat så er jo vi enige med SV. Vi har også programfestet at vi både skal ha mer fysisk aktivitet og ha frukt og grønt - og etter hvert et skolemåltid. Familiesituasjonen endrer seg for mange, og det å ha et skolemåltid blir etter hvert både mer nødvendig og naturlig enn i dag, sa Navarsete.