Gå til sidens hovedinnhold

Svak slutt, nitrist uke

Fire av fem dager i minus for S&P 500.

USA-børsene falt fredag. Dermed ble det en svært svak børsuke.

S&P 500-indeksen falt fire av fem dager og uken ga som helhet et fall på 5 prosent.

Fallet kommer etter en kraftig børsopptur siden begynnelsen av mars, etter at den verste panikken i finanssystemet ga seg.

Mange har etterlyst en pust i pakken og pekt på at det fortsatt er store problemer i økonomien både i USA og på verdensbasis.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bilkutt
Fredag ble det kjent at General Motors vil stenge ned 1.100 forhandlere over hele USA. Det skjer dagen etter en lignende melding fra Chrysler.

GM-aksjen falt 5 prosent, mens konkurrenten Ford steg 6 prosent.

Markant oljefall
Oljeprisen falt klart fredag. den amerikanske referanseoljen WTI for junilevering endte ned 4 prosent til 56,34 dollar på råvarebørsen i New York.

Delindeksen for oljeaksjer falt 2 prosent, delindeksen for oljeservice 3 prosent.

Svakt i Europa
På makrofronten har det kommet dårlig nytt fra Europa fredag. Fallet i økonomien er større enn hva markedet forventet. I første kvartal sank bruttonasjonalproduktet for euroområdet med 2,5 prosent. I fjerde kvartal var fallet på 1,6 prosent. Økonomene hadde ventet et fall på 2 prosent.

Les mer: Europeisk vekstsjokk

I USA har det kommet noe bedre rapporter. Aktivitetsindeksen New York Empire State steg til minus 4,55 poeng i mai og viser dermed en bedring fra minus 14,65 poeng i april. Estimater innhentet av Bloomberg viser at økonomene forventet at indeksen ville havne på minus 12 i mai.

Les mer: Bedring for New York-indeks

Den umiddelbare faren for deflasjon i den amerikanske økonomien er også svekket. Konsumprisindeksen viser en flat utvikling for prisveksten, mens kjernekonsumprisindeksen vokste med 0,3 prosent i april.

Les mer: Amerikanske kjernepriser stiger

Industriproduksjonen falt med 0,5 prosent i april. Det viser tall fra den amerikanske sentralbanken fredag ettermiddag. Det er 15 gang på 16 måneder at det er en nedgang i industriproduksjonen i verdens største økonomi. Industrien kapasitetsutnyttelse falt til 69,1 prosent i april fra 69,4 prosent i mars.

Økonomene hadde på forhånd forventet at industriproduksjonen ville falle med 0,6 prosent, mens kapasitetsutnyttelsen ville ligge på 68,9 prosent, viser estimater innhentet av Dow Jones Newswire.

Les mer: Lavere industriproduksjon i USA

Sentimentundersøkelsen fra Universitet i Michigan viser at stemningen er i bedring i USA. Den foreløpige utvikling for mai viser en oppgang til 67,9 poeng og det er en bedring fra 65,1 i april. I forkant ventet økonomene en oppgang til 67 poeng, viser estimater fra Bloomberg News.

Les mer: Sentimentet stiger

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,75% til 8.268,64

Nasdaq -0,54% til 1.680,14

S&P 500 -1,14% til 882,88

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken