Gå til sidens hovedinnhold

Svake signaler fra USA

Forventer ytterligere tilbakegang i den amerikanske økonomien.

ISM-indeksen byr på nok en skuffelse. I desember falt innkjøpssjefindeksen til 32,4 poeng fra 36,2 poeng i november. Fallet er langt større enn hva markedet hadde forventet.

NA24 - din næringslivsavis

Nivået er det laveste siden juni 1980, og et tall under 50 poeng indikerer forventninger om en nedgang i den økonomiske aktiviteten.

Ifølge Bloomberg News forventet økonomene en nedgang til 35,5 poeng.

Det fantes likevel et lyspunkt. Inflasjonspresset avtar og gjør det lettere for næringslivet. Når det gjelder underindeksen som følger prisutviklingen falt denne til 18 fra 25,5 og til det laveste nivået siden sommeren 1999. Verre er det at sysselsettingsindeksen viser en nedgang til 29,9 fra 34,2 i november. Delindeksen som følger nye ordre viser et fall til 22,7 i desember fra 27,9, mens produksjonen falt til 25,5 fra 31,5.

ISM - USA
En månedlig undersøkelse som utgis av Institute for Supply Management den første arbeidsdagen i måneden. Medlemmene i denne organisasjonen er for det meste innkjøpssjefer i store selskaper. De merker dermed fort om økonomien er på vei opp, for eksempel ved at priser stiger eller at det tar lengre tid å få levert varer.

Spørreundersøkelsen blant medlemmene er nasjonal og dekker industrisektoren. Det kommer også regionale tall, og det kommer et eget tall for servicesektoren.

Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken