(SIDE2): Alpine gleder kan være så mangt, men noen vil alltid teste grensene i de svarteste løypene. For dem har vi funnet frem noen av de beste, eller kanskje de verste, løypene som finnes i Norge.

- Svarte løyper i Norge er som regel bratte, preparerte løyper. Supert for å trene teknikk og få fartsfølelse, mener Erlend Sande, ansvarlig redaktør i magasinet Fri Flyt.

Ovenfor Side2 påpeker han at mange anlegg har små og korte svarte løyper, og de er ikke å finne blant Sandes favoritter.

- De løypene jeg har listet opp er lange og har stor høydeforskjell.

Her er favorittene fra Fri Flyt:

- Hovden i Oppdal (Bjørndalsløypa og Høgerhenget).

- Såhaugløypa i Hemsedal.

- Løype 30 og løype 75 (og generelt Høgegga-området) i Trysil.

- Olympiabakken (utforløypa) i Kvitfjell.

- Storslalåmløypa i Bavallen på Voss. Utforløypa fra Horgaletten når det er nok snø.

- Narvik tar kaka

En legning mot svarte løyper har også journalist Eivind Eidslott. Mannen bak «Skiguide til Norge» har besøkt 47 skianlegg i Norge, samt tre anlegg rett over grensen til Sverige. Hans lokalkunnskaper kan få fart på de fleste skiene den kommende sesongen.

Han har også noen rå favoritter.

- Den beste løypa finner du i Narvik. Den må jo ta kaka. Går fra topp til bunn og er veldig lang. På veien fra toppen og ned til byen har du en fantastisk utsikt. Det er nesten som du kjører ut i sjøen, forklarer Eidslott.

Narvik er ellers mest kjent for sine mange muligheter utenfor løypene, også kalt offpiste på godt norsk.

- Hemsedal må bestandig nevnes i nesten alle sammenhenger. Det beste skianlegget vi har i Norge og her er de svarte løypene en utfordring.

- På Norefjell er det slakt i begynnelsen, men så tipper det plutselig over. Da bør man ha svingteknikken i orden, mener Eidslott.

De harde fakta
Vil du finne flere utfordringer i norske bakker kan Skiinfo.no være til stor hjelp. Her finner du en oversikt over de som har flest kilometer med svarte løyper.

- Skiinfo kommer ikke med anbefalinger, kun «harde fakta», så må man finne det som passer best ut i fra egne kriterier, presiserer Tobias Flatin.

Skiinfo «forskjellbehandler» selvsagt ikke skianleggene, og svarer dermed ikke på hvilke som er «best». Ifølge listene har i alle fall Trysil 18 kilometer med svarte løyper, mens Hallbjønnsekken står oppført med 14 kilometer.

- Jeg må ta et lite forbehold om at disse dataene ikke kommer fra den daglig oppdaterte snørapporten, men fra statistikken fra skianleggene. Dette medfører også at listene ikke tar stilling til om alle disse nedfartene er åpne eller ikke, noe som jo er relevant i starten av sesongen, sier Flatin.

høydeforskjellen fra topp- til bunnstasjon er også et moment å ta med seg inn i forberedelsene. Oversikten får du her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også: