Gå til sidens hovedinnhold

Tilbake til start

Svein Olav Herstad og Harald Johnsen har etter hvert blitt kjente navn i norsk jazz – til tross for at de fortsatt ikke har runda 40. Her får vi et tilbakeblikk på hvordan det hele starta.

Svein Olav Herstad – Harald Johnsen – Torbjørn Engan
DIG
CDSOH/Ponca Jazz Records/Musikkoperatørene

På begynnelsen av 90-tallet møttes pianisten Svein Olav Herstad, bassisten Harald Johnsen og trommeslageren Torbjørn Engan på den berømte jazzlinja i Trondheim. Mot slutten av studietida gikk de i studio og spilte inn ”DIG”. CD-en må nesten karakteriseres som en hemmelig utgivelse og derfor er det ekstra hyggelig at den blir gitt ut på nytt igjen nå.

På hvert sitt hold har Herstad og Johnsen spilt sentrale roller i norsk jazz siden den gang – Herstad i stor grad som leder av egne band, mens Johnsen har vært mye å høre sammen med Silje Nergaard og Tord Gustavsen. Engan har ikke gitt mye lyd fra seg i nasjonal sammenheng, men viser gjennom ”DIG” at han er et uomtvistelig talent.

Herstad har gjennom hele karriera vist at han har trivdes stort i triosammenheng og gjerne med et musikalsk utgangspunkt i bebop og påfølgende herligheter. Det er også i slike landskap denne innspillinga befinner seg.

Herrene var altså knapt 25 år da ”DIG” blei spilt inn. Med det i mente framviser de tre en solid dose modenhet og det swinger og groover av trioen i alle slags tempi. Vi får høre standardlåter som ”I Wish I Knew” og ”Where Are You” og en heftig tolkning av Charlie Parkers ”Cheryl”, en morsom versjon av ”Svantes lykkelige dag” – den om kaffen som snart er klar – samt en låt hver av Herstad og Johnsen – sistnevntes ”Ellen” må være inspirert av en svært vakker kvinne.

Både repertoaret og tolkningene vitner om musikanter med en solid oversikt og bredde i tilnærmingen. Her får vi høre fra startgropa og det er på alle vis hyggelig at ”DIG” har kommet ut igjen på nytt.