Gå til sidens hovedinnhold

Sveiseblind sjåfør fratatt lappen

Med lukkede øyne kjørte sveiseren av veien og rett i en stolpe. - Øyenlegens skyld, påsto han.

(iBergen.no) Den forklaringen kjøpte ikke Nordhordland tingrett, som dømte 39-åringen for uansvarlig kjøring.

Sveiseblind
I slutten av mars ble sveiseren skadd i øyet på arbeid. Senere samme kveld måtte han oppsøke lege da han fikk problemer med venstre øye.

Legen konstanterte at pasienten var «sveiseblind». Øynene var røde og 39-åringen hadde gnidd dem slik at støvpartikler fra sveisingen hadde skadet det ytterste laget i øyet. En refleksreaksjon på smerten var at øynene knep seg sammen.

Kjørte med lukkede øyne
For at han skulle klare å kjøre bilen hjem, fikk han et bedøvelsesmiddel på øyet som ville virke i én time. Men på veien hjem begynte virkningen å gi seg, og øyelokkene tvang seg sammen. Det endte som det måtte, i grøften med et skilt knekket under bilen.

Til politiet som ankom ulykkesstedet innrømmet 39-åringen at utforkjøringen skjedde fordi han ikke kunne se noe. Men i retten hevdet han at han måtte frifinnes fordi legen hadde hadde sagt bedøvelsen ville virke én time. Dessuten mente han det likesågodt kunne være teknisk svikt ved bilen som var årsaken til ulykken.

- Skulle kjørt til siden
Retten fant det imidlertid bevist at det var sveiseblindheten som var årsaken til ulykken, og at mannens kjøring dermed var uaktsom.

«Han kan ikke frifinnes fordi om legen hadde antydet at bedøvelsen ville virke ca en time og at uhellet muligens inntrådte før timen var gått. Tiltalte skulle ha kjørt til siden og stanset med en gang han oppdaget at han ikke klarte å holde øynene åpne.» skriver retten i dommen.

- Uansvarlig
Kjøringen ble av retten betegnet som «uansvarlig og farlig». At sveiseren også flere ganger tidligere er straffet og bøtelagt for brudd på vegtrafikkloven gjorde ikke saken bedre.

Han ble idømt både betinget fengsel i 15 dager, en bot på 5000 kroner og saksomkostningen på 3000 kroner. Samtidig ble førerkortet fratatt ham i tre måneder.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai