Gå til sidens hovedinnhold

«Svennis»: - Jeg skulle få betalt for det

- Jeg ble introdusert til Jarl av en svensk dame som var på party i Dubai

Nettavisen NA24 avslørte fredag at Sveriges kjente trenerlegende Sven Gøran Eriksson har bidratt til å gi prosjekter, som nordmannen Jarl Moe sto bak, kredibilitet.

Jarl Moe er anmeldt av en rekke personer i England og Sverige for økonomisk kriminalitet. Over fem millioner euro, eller 40 millioner kroner skal Moe angivelig ha lurt til seg.

Les også: Alt om Johnsen Oil

I løpet av en toårsperiode fra 2011 til 2013 pleiet Moe nært vennskap med «Svennis». I politianmeldelsen mot Jarl Moe i Sverige blir den tidligere engelske landslagssjefen i fotball flittig nevnt.

Nå forteller en åpenhjertig «Svennis» eksklusivt til Nettavisen i Norge, om hvordan han traff Moe.

- Jeg ble introdusert til Jarl av en svensk dame vi begge kjente. Hun var på et party i Dubai med Jarl, da hun ringte til meg og sa hun hadde en mann hun ville at jeg skulle snakke med. Det var for rundt tre år siden, sier «Svennis» til Nettavisen NA24.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

- Jeg har vel truffet ham ti ganger siden, mest på middager i London, men også en gang jeg besøkte Jarl på Kypros, sier han videre.

Jarl Moe var bosatt på Kypros i den tiden, hvor han var nabo med den tidligere straffedømte nordmannen Kristian Helgesen.

- Jeg var mye i London på den tiden og snakket med advokater. Jeg likte Jarl. Vi var mye på middager sammen. Vi byttet på å betale, sier Eriksson.

DJ til pyramide

Jarl Moe er en tidligere DJ som først slo seg opp ved å starte musikksalg gjennom HS-rekords, en forkortelse for «House Spesialisten». Her solgte han importert musikk i egne butikker.

Så ble han med i pyramidekjempen The 5 Percent Community (T5PC). I forbindelse med T5PC er det anslått at så mange som 70.000 nordmenn deltok og flerfoldige millioner forsvant.

I pyramidekretser ble han imidlertid først virkelig kjent da T5PC-toppen Jørn Ronnie Tagge ansatte han som daglig leder i Owners Group International, som var Tagges nystarting etter kollapsen i T5PC. Owners Group oppnådde en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner før det gikk under. Underveis ble blant annet kjendiser, P4, en bank og et legemiddelfirma misbrukt.

Siden den gang har Moe flyttet til Kypros og blant annet livnært seg med å lære folk hvordan man skal slippe å betale skatt, gjennom selskapet TaxWizards. Han har blant annet også holdt flere foredrag om temaet.

Moe er politianmeldt i England og Sverige.

Snakket med Jarl nå

Da Nettavisen snakket med «Svennis» tidligere i uken ville han ikke si for mye før han hadde fått kontakt med Jarl Moe.

- Jeg har ikke snakket med ham på cirka ett år, før jeg fikk kontakt med ham i natt, sier Eriksson.

- Jarl sier at han ikke har gjort noe galt, fortsetter han.

- Du er klar over at Jarl ble arrestert i London i mai i fjor og er nå på rømmen fra politiet i Oslo?

- Jeg vil ikke mene noe om det, sier «Svennis».

En 57 år gammel nordmann har anmeldt Jarl Moe etter at han føler seg rundlurt av Moe i forbindelse med blant annet aksjekjøp i det skandalerammede danske selskapet Johnsen Oil.

Les mer: Anmeldt for grovt bedrageri i Johnsen Oil-saken

57-åringen møtte «Svennis» i London via Jarl Moe. De hadde blant annet en fuktig aften hvor de endte opp på «Les Ambassadeurs Club», en av de mest eksklusive klubbene i jetsettbyen.

- Ser du ikke at mange mener at du gir kredibilitet til prosjekter når du er til stede og går god for personer som Jarl Moe?

- Ja, jeg kan forstå det. Men i London på den dagen var det bare forretningsfolk. Jeg forstår meg ikke på business. Jeg forstår meg ikke på sånt, sier Eriksson.

- De snakket om bank, fisk og andre ting. Blant annet skulle de opprette en type bank på Kypros. Det var mest sosialt den kvelden i London. Vi spiste en fantastisk middag med god mat og drikke. Så stakk vi på en klubb og etter det gikk noen videre, mens jeg gikk hjem, fortsetter han.

- Ellevilt

Nordmannen som føler seg rundlurt av Moe forteller om kvelden på klubben i London.

- Den var helt uhørt luksuriøs. I taket hang det de største lysekronene og alt var strøkent. Vel inne så bestilte Helgesen den dyreste champagnen og den dyreste konjakken. Det var ellevilt, sier han til Nettavisen NA24.

En ting han imidlertid stusset på var hvor få mennesker det var som var til stede.

- Jeg lurte på hvordan det kunne ha seg at dette gikk rundt. Mens jeg og Kristian Helgesen røkte hver vår sigar til 4.000 kroner stykket spurte jeg han om dette. Da tok han meg med bort til en trapp og pekte opp på andre etasjen. Vi gikk opp og så, og der var det et kasino hvor folk spilte for enorme beløp. Flere hadde nok millionsummer på bordet.

- Slik er det de tjener inn pengene sine, sa Helgesen til meg da.

Nordmannen husker også en annen ting som han syntes var spesielt.

- Sent den kvelden ringte «Svennis» opp det som skal ha vært en styrtrik russer og toppsjef i et stort foretak i Moskva og snakket forretninger. Tidspunktet virket veldig merkelig, og det var rart at dersom det var en så viktig person - at han ville ha snakket om slikt så sent. Det er jo en tidsforskjell på flere timer fra London og Moskva.

Les om festen: «Svennis» koblet til ettersøkt nordmann

Skulle få betaling

Jarl Moe lovet «Svennis» kommisjon hvis trenerlegenden åpnet sitt nettverk for Moe.

- Jarl sa alltid til meg at jeg skulle få provisjon hvis jeg introduserte ham til mitt nettverk. Så jeg introduserte ham til to tre personer, men det kom aldri noe ut av det. Jeg har aldri fått noen penger av Jarl, sier Eriksson.

- Jeg introduserte ham blant annet til en av mine gode kontakter i Thailand, men det ble aldri noe ut av det som sagt.

- Du ringte nordmannen og ba om unnskyldning. Angrer du på det du har gjort?

- Jeg synes synd på han, som føler seg lurt. Jeg beklager at han har tapt penger. Men jeg har også blitt lurt som han, av Samir Khan. Det var mye større pengebeløp, men jeg har så jeg ikke sulter i hjel, sier Eriksson.

Eriksson gikk i august i fjor ut i engelske medier og fortalte om hvordan hans tidligere finansrådgiver Khan rundlurte han for vel 100 millioner kroner. Samir Khan skal blant annet ha brukt svenskens penger på å pusse opp sitt eget hus og en rekke ulønnsomme investeringer, uten at Eriksson selv var klar over det.

- Jeg har ett år igjen av kontrakten min her i Kina, og jeg har et hus i Portugal og et i Sverige. Jeg klarer meg selv om jeg har mye mindre penger nå, enn jeg hadde før jeg traff Khan, avslutter «Svennis» til Nettavisen NA24.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Verken Jarl Moe eller Kristian Helgesen har svart på Nettavisen NA24s henvendelser.

Les også: Alt om Johnsen Oil

Kommentarer til denne saken