Gå til sidens hovedinnhold

Sveriges beste liveband tar form

Blacknuss Gold var med da den nye jazz-pop-bølgen reiste seg i Sverige. Nå er de mer R'n'B og har større ambisjoner.

BERGEN (SIDE2): Blacknuss Gold er blitt beskrevet som et av Sveriges beste live-band. De har vunnet to svenske Grammis med en musikkform som har dype røtter i svart soul. Vi traff dem i Bergen.

Klubbkollektiv
Opprinnelig dreide det seg ikke om et band, men et prosjekt med utspring i klubbmiljøet ved jazzklubben Fasching i Stockholm. På initiativ fra trommisen Martin Jonsson ble det avviklet flere konserter med en rekke musikkvenner som likte å spille sammen. De har arbeidet med en rekke kjente artister, som Lisa Nilsson, Robyn, Bo Kaspers, Joakim Milder og Jonas Kullhammar.

- Vi begynte med klubben Blacknuss i 1991. I 1994 gjorde vi vår første plate. Til sammen har det blitt tre plater, og i høst ga vi ut en samleplate, sier Jonsson da vi treffer ham før konserten ved Nattjazzen i Bergen.

To Grammis
Platen ga bandet svensk Grammi i februar i år.

- Vi har fått to Grammis faktisk. Den første fikk vi i 1997 for den andre platen vår.

Det var ikke den platen Lisa Nilsson var med på. Det var den første. Og så var hun med gruppen på turne i vår.

- Fordi hun har det så kul når hun jobber med oss. Det blir jo som en gjeng med kompiser, forklarer Jonsson.

Rap med roots
Etter over ti år som et musikkollektiv, har bandet nå fått en fast form. Som vokalist har de vakre Awa Manneh. I tillegg har de fått med to rappere, Adam «ADL» Baptiste og Richard «Swing» Silva. Og så er det Desmond Foster og Robert Östlund på gitar, samt Putte Nelson på keyboard. Musikkstilen deres har endret seg fra acid jazz til mer kommersiell musikk.

- Nå er vi mer og mer et R'n'B og hip hop-band. Men fortsatt blander vi elementer av soul, jazz og funk. Og det tror jeg er vår styrke.

- Jeg tror kanskje det er derfor vi passer inn på denne festivalen. Her kan alle strekke seg litt mer, legge inn mer funk og jazz.

Ny CD
Blacknuss har tidligere gitt ut CD i hele Europa, samt Japan. Den gang solgte de ikke så mye. Men nå satser de igjen på utlandet, i første omgang å gi ut samle-CD-en i Tyskland. Samtidig er de i gang med ny CD som etter planen skal ut i 2006.

Ut ifra det som ble vist på Nattjazz i Bergen, kan det bli riktig så bra.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker

Kommentarer til denne saken