(SIDE2): Ny forskning viser at det ikke bare er noe man tror - kvinner svetter mindre enn menn.

Japanske forskerne har testet kvinner og menn som utfører den samme mengden fysisk aktivitet, i samme temperatur, og funnet ut at menn svetter nesten dobbelt så mye som kvinner. Det skriver dailymail.co.uk.

Nødvendig
Svetting er viktig for å kjøle ned kroppen. Svetten legger seg på kroppen og fordamper, og tar dermed med seg varmen og slik senkes kroppstemperaturen.

Tidligere undersøkelser har vist det samme. Et forskerteam i Sør-Afrika fant at under en 90 minutters lang spinningtime, svetter menn 1,12 liter per time, mens kvinnene svettet 0,57 liter.

Les: Svetter menn mer?

Det japanske forskerteamet mener at noe av årsaken ligger flere tusen år tilbake i tid, da menn var mer aktive enn kvinner og derfor svettet mer. Da mannfolka var ute på jakt i varmen, var det nødvendig å kunne kjøles ned raskt.

Mengden kroppsvæske
På den annen side har kvinner utviklet seg til å svette mindre. Årsaken er at kvinnens kropp er mindre.

- Kvinner har generelt mindre kroppsvæske enn menn, og kan derfor dehydrere raskere, mener forskningstemaet bak undersøkelsen.

Selv om kanskje de fleste synes det er flott å ikke svette så mye, har det sine baksider. Forskerne mener sjansen for heteslag er mye større hos kvinner, siden de ikke kan kjøle seg selv ned så raskt som menn kan.

Trening hjelper
Er man derimot svært aktiv og trener, svetter man mer uavhengig av kjønn. Hele 60 prosent mer enn andre som ikke trener særlig. Det japanske forskerteamet tror derfor at også kvinner vil tåle varme bedre, dersom de trener jevnlig.

- Både menn og kvinner kan bli vant til varme dersom de trener jevnlig før en hetebølge.

Noe å tenke på før sommeren setter inn igjen.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!