(SIDE2): De fleste av oss har opplevd å våkne midt på natten av en klam dyne, og svette hår som klamrer seg til nakken. Noen ganger hamrer kanskje hjertet i raskt tempo også, men ikke alltid.

En studie i Journal of family practice rapporterte faktisk at hele 41% av oss har opplevd å våkne opp gjennomsvette i løpet av den siste måneden, og dermed tok siden Prevention på seg oppdraget med å forklare fenomenet.

Les også: Derfor våkner du rett før vekkerklokka ringer

Lavt Blodsukker

Om du har lavt blodsukker øker risikoen for at kroppen din svetter unormalt mye. Om du er en diabetiker kan du foreksempel oppleve hypoglykemi om nettene, noe som blant annet fører til mer svetting.

Lavt østrogen

En klassisk forklaring hos kvinner er det stadig skiftende nivået av østrogen. Ekstra følsom blir du om du har født et barn eller går på p-piller. Det kan føre til alt fra milde svettetokter, til de sterkere typene hvor både du og sengetøyet er gjennomvått.

Medisiner

Medisiner kan spille inn på søvnmønsteret ditt. Prevention melder blant annet at 22 prosent av de som går på antidepressiva lider av svettetokter om nettene. Om du mistenker at medinsiner kan være årsaken bør du snakke med legen din om å endre dosen, eller endre medisin.

Hyperhidrosis

Om du lider av unormale svettemengder kan det tyde på at du har hyperhidros, en sykdom som får deg til å svette unormalt mye. Den kan få deg til å svette på spesifikke områder som hender, føtter og lymfekjertler, eller ramme kroppen som en helhet. Det er imidlertid ganske lett å finne ut av, ettersom problemene ofte er like ille på dagtid som om natten.

Alvorlige sykdommer

Som regel er det ingenting å bekymre seg for, men i visse tilfeller kan nattesvetting tyde på en mer alvorlig sykdom, som en bakterieinfeksjon, tuberkolose, HIV, leukemi eller kreft. Men, det er altså ingen grunn til panikk uten videre. Da skal svettingen gjerne kombineres med en rekke andre symptomer.

Dette kan du gjøre for å unngå svettingen:

Det er flere ting du kan gjøre for å redusere problemene på egenhånd. Senk temperaturen på soverommet ditt, sov naken eller uten pysjamas, og sett opp en vifte med frisk luft ved siden av senga. Dessuten kan det lønne seg å unngå alkohol og krydret mat, og bruke tid på å stresse ned før leggetid. Prøv med yoga, eller andre øvelser som fokuserer på pust og balanse.