(SIDE2:) Ingen andre i dyreriket har like sterk svettelukt som et voksent menneske, ifølge en ny studie.

Flere svettestoffer
Menneskesvette består av en blanding av karbondioksid, ammoniakk, melkesyre og karboksylsyrer. Det er spesielt karboksylsyrene som skaper en vond lukt når vi svetter, skriver MSNBC.

Svette i seg selv lukter ikke vondt. Men hvis ikke svetten blir fjernet fra kroppen, vil bakterier på huden bryte det ned. Dette skaper volatile stoffer som lukter vondt.

En skulle kanskje tro at andre dyr lukter verre enn oss. Og det er ingen tvil om at dyr som ruller rundt i møkk også lukter vondt. Men da er det på grunn av møkka. Den naturlige kroppslukten er verst hos mennesker.

Dyr har mindre mengder av de volatile stoffene på huden som lukter vondt. Tidligere studier har vist at fugler og andre pattedyr har færre volatile stoffer på huden enn mennesker.

Verre enn aper
I studien sammenlignet forskerne menneskers hudkjertler med ulike aper. Resultatet viser at mennesker har en lukt som minner om sjimpanser og gorillaer. Men vi vil likevel lukte vondere enn dem.

Sjimpanser og gorillaer frigir nemlig mer olje fra kroppen, trolig på grunn av pelsen. Mennesker frigir i større grad vann, proteiner, aminosyrer, urea, ammoniakk, melkesyre og salt. Flere av disse stoffene lukter vondt.

Grunnen til at forskerne sammenlignet lukten, var for å finne ut hvorfor mennesker tiltrekker seg spesielle typer mygg. Resultatet viser at de volatile svettestoffene er fristende for myggen. De håper at forskningen kan hjelpe med å beskytte mot sykdommer som malaria og gulfeber.