Gå til sidens hovedinnhold

Svidde, grønne penger

De grønne aksjene har vært de sureste den siste tiden.

Det flommer ikke over av grønne aksjer på Oslo Børs. Den mest berømte grønne aksjen er solenergiselskapet REC. Og aksjekursen har falt som en stein i børsfallet.

Det har gått mye verre for de grønne aksjene på børsen, enn for markedet generelt.

NA24 - din næringslivsavis

- Ja, det vil jeg si. Men det er veldig påvirket av REC. Når REC går på trynet går alt galt, sier Preben Rasch-Olsen, analytiker Carnegie.

Grønn boble
REC var på topp 8. november 2007 med en pris på 306,50. Kursen falt til en bunn på 108,25 på tirsdag. Fredag ettermiddag ble aksjen omsatt for rundt 145,25 kroner.

- Kan vi snakke om en grønn boble?

- Det er for tidlig å si. Selskapene leverer og tjener gode penger. Hvis man sammenligner med internettboblen så forsvant 70-80 prosent av selskapene fra jordens overflate. Solselskapene er der ennå. Det er mer et tegn på at aksjemarkedet priser litt feil av og til, sier Rasch-Olsen.

Internettboblen knuste en rekke selskaper da boblen sprakk i 2001. Samtidig var mange av disse selskapene flinkere til å bruke penger, enn til å tjene dem. Det var høy sjampis-føring og mange privatfly.

Penger i fremtiden
Likheten mellom de grønne aksjene ligger først og fremst i at det er et nytt marked.

- Det som preger disse aksjene er at mye av inntjeningen er i fremtiden. Disse aksjene har høyere beta enn markedet, derfor faller de mer enn markedet når det er fall i markedet. Den mest kjente grønne aksjen på Oslo Børs er REC. Den er halvert, sier Kjell Magne Rystad, sjef for forvaltning i Kaupthing.

Med høyere beta enn markedet menes det at aksjen svinger mer enn markedet.

- Jeg vil se markedskorrigeringen som er nå som en mulighet til å komme seg inn i disse aksjene til en ganske rimelig pris. Men man må være klar over at slike aksjer fortsatt vil være preget av store svingninger, mer enn markedet ellers, sier Rystad.

Overpriset
Å satse grønt er svært populært blant sparere, og men selv om verden varsler store omstillinger i forhold til klimautfordringene, er grønne aksjer ingen garanti for å lykkes i aksjemarkedet.

- Det som pleier å skje i bransjer med vekstselskaper er at i perioder blir de overpriset. Over tid vil klinten skilles fra hveten og noen selskaper vil ikke lykkes. Det er lite sannsynlig at alle solselskapene vil lykkes, sier Rystad.

Og det er ikke bare aksjene som har fått svi.

- Miljøinvest ble kåret til det beste avkastningsmessige norske fondet. Men starten på året har vært tøff. Sektoren har fått seg en kraftig trøkk, det har vi og, sier Jon Sigurdsen, porteføljeforvalter DnB Nor.

Vil svinge mye
Fondet er internasjonalt og spisset inn mot fornybar energi. På Oslo Børs er det stort sett REC-aksjer det har gått i.

- Vi har sett generell børsuro. Den har vært ganske stor til og med historisk, da er det naturlig at en sektor som har vært sterk i forkant, får en stor korreksjon når børsklimaet har vært slik det har vært. Men det har vært naturlige svingninger, ikke sure penger, sier Sigurdsen.

Han synes ikke grønne aksjer ligner på noen boble, men mener det grønne markedet vil svinge mye.

- Det har svingt og det vil fortsette å svinge mye fremover. Det har vi definitivt sett eksempler på det siste året. Det er en tidlig industri og det er tidlig å ha konklusjoner på hvem som blir vinnere eller ikke. Forventningene til sektoren vil få store variasjoner, sier Sigurdsen.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker