Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk den nye MSN-svindelen

Trekker 30 kroner fra mobilregningen din og stjeler alle passordene dine.

En ny form for svindelforsøk er i ferd med å etablere seg på Microsofts populære tjeneste Windows Live Messenger, kanskje best kjent som MSN.

MSN-svindel utbredt
Det har i lang tid vært et vanlig fenomen at MSN-kontoer blir «kapret» til å sende ut spam, eller spim som det heter med slike lynmeldingstjenester. Det begynte for noen år tilbake med forsøk på å sende deg virus gjennom filsending. Senere ble det reklame for phishing-nettsteder der du skulle bli lurt til å gi fra deg brukernavnet og passordet ditt - gjerne i bytte mot å se hvem som hadde blokkert deg.

Etter at de hadde fått brukernavnet og passordet ditt, så ble kontoen din brukt videre til å spre virus og spam.

Bruker en helt ny taktikk
Men nå har en ny form for svindel dukket opp: Du mottar en melding fra en kontakt som er utrolig begeistret for et nettsted som lar deg stjele passordet til andres MSN-kontakter.

Nettavisen vet at denne nå sprer seg blant norske brukere.

I motsetning til tidligere svindler, ønsker derimot ikke denne siden at du skal oppgi ditt brukernavn og passord. I stedet ønsker de at du skal laste ned et program til din datamaskin. For å få tilgang til det, må du derimot sende en SMS-melding til 30 kroner for å få tilgang til programmet.

Etter at du har lastet ned og installert programmet, så skal du gi fra deg ditt brukernavn og passord til Windows Live Messenger.

Bakgrunnen for at du trenger å laste ned et program fremstår fra bakmennene derimot som noe usikkert, for de påpeker at du av sikkerhetsårsaker likevel må bruke nettleser for å bruke tjenesten.

Avslører alt du har
Informasjon fra sikkerhetsselskapet Symantec tyder også på at svindlerne ikke kan levere hva de lover. Symantec mener nemlig at filen du laster ned, som er enkelt tilgjengelig uten å faktisk betale 30 kroner, ikke avslører passordet på en hvilken som helst konto du vil ha tilgang til - men derimot knekker alle passordene du har lagret på din datamaskin. Dette blir så sendt tilbake til bakmennene.

Ved hjelp av én svindel ser det dermed ut til at bakmennene tjener penger på deg direkte, bruker din Windows Live Messenger-konto til å spre spam til dine venner, stjeler alle passordene dine - og installerer uønsket programvare på PC-en din.

Ukjent SMS-selskap
Betalingsløsningen som blir brukt er et tsjekkisk SMS-selskap som har mulighet til å tilby betalingstjenester i en lang rekke land, inkludert Norge.

- Våre folk kjenner ikke til dette selskapet, så jeg vet faktisk ikke en gang om de har en avtale med oss, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Nettavisen.

Det tsjekkiske betalingsselskapet har ikke besvart Nettavisens spørsmål.

Kommentarer til denne saken