(NA24-KOMMENTAR): I disse dager er det tre år siden det for alvor begynte å rakne for gigantpyramiden T5PC. Den lovede muligheten til å handle med aksjene ble utsatt gang på gang. I løpet av få måneder endte det hele i sammenbrudd og Økokrim-razzia.

Det satte for alvor denne typen svindel på dagsordenen i Norge, og førte heldigvis til at det ble vanskeligere å rekruttere nye tapere.

Men enkelte luringer har tatt opp arven etter T5PC. En av disse er Tom Sörnes, som står bak SNG Invest og er blitt behørig uthengt i Kapital som «Purkeskurken».

Bladet kan fortelle at den tidligere politimannen Sörnes har seks konkurser bak seg, tre konkurskarantener og en dom på fem måneders ubetinget fengsel for bedrageri.

Skulle ikke det være advarsel nok, er det opprettet en egen nettside - SNG-Scam.Info - for å «avsløre» SNG Invest.

Endret marked
Det er selvsagt viktig å klargjøre at dette ikke er seriøse virksomheter. Det gjør at mange unngår å bli lurt med. I pyramider som T5PC var det nok mange av deltagerne (men ikke alle) som hadde vage tanker om at dette var en slags legitim næringsvirksomhet.

I dag tror jeg de aller fleste går inn i opplegg som SNG-Invest med åpne øyne, og håper å komme seg ut før det smeller.

Avkastningsløftene er så hinsides, og forsøkene på beskrivelse av «forretningsvirksomheten» så halvhjertede, at ingen med peiling på finans vil tro på det.

Dette er et klassiske Ponzi-opplegg, oppkalt etter den italiensk-amerikanske svindleren Charles Ponzi. Det dreier seg om å love eventyravkastning, og bruke pengene fra de siste ankomne til å betale avkastningen til de første. Siden det ikke skapes verdier av betydning, fungerer dette bare så lenge pengeflommen inn fortsetter å øke.

SNG lover en avkastning på 2,5 prosent pr. ukedag. Setter du inn et stort beløp og lar avkastningen gå til ny forrentning, loves det 5 prosent per ukedag. Du skal altså få mer på en ukedag enn banken gir på ett år.

Vil overta verden
La oss se på hva det i praksis vil si. SNG Invest startet ifølge sin egen informasjon opp i fjor vår. La oss være beskjedne og si at man startet med 10.000 kroner. Pengene må bindes i en periode på åtte måneder (170 dager).

På ettersommeren i år vil det ha gått to slike perioder. Da vil de 10.000 kronene ha blitt til drøyt 160 milliarder, gitt en avkastning på 5 prosent pr. dag..

Det er ikke verst. Men lar vi det gå en ny åttemånedersperiode, vil SNG Invest fra sine beskjedne 10.000 kroner ha skapt verdier for over 640 billioner kroner (en norsk billion er tusen milliarder).

Det kan bli problematisk, for det er nesten dobbelt så mye som hele verdens bruttonasjonalprodukt.

Legg sammen alt Jesus gjorde – gå på vannet, det med fiskene og brødene, vann til vin, og alt annet. Det fremstår likevel som stusselige sirkusnumre i forhold til løftene fra Sörnes og hans likesinnede.

De som i dag satser på slikt, gjør det med åpne øyne, og kan ha det så godt når de taper.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Avslører luseavkastning
Hvor skal boligprisene?
Båtbrøl og musefis
19 år i koma
Avlat i klimadebatten
Forby, forby!
Merkelig kvotehat
Renten biter
De fæle økonomene
Nei til sosialistfilter