Gå til sidens hovedinnhold

Svindles igjen og igjen

Økokrim knuser norske mannshjerter.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Til tross for stor medieoppmerksomhet rundt falske nettdatere, fortsetter afrikanske kvinner å loppe norske menn for hundretusener av kroner.

- Jeg har nok knust noen hjerter den siste uken, forteller rådgiver i Økokrim, Anne Dybo til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

I forrige uke ringte seks norske menn Økokrims tipstelefon, hvor de fryktet at de hadde blitt lurt, etter oppslag om nettdatere som svindler kjærlighetskåte menn. Dybo må skuffe hver eneste gang.

- Stor kjærlighet utvikler seg i løpet av et par dager. Så begynner historiene om en syk mor eller hva det måtte være, og det blir alltid snakk om penger. Alle blir lurt, forteller Dybo.

NA24 har tidligere fortalt om en mann som lot seg lokke av Hilda fra Ghanas vakre ytre og tragiske skjebne. Historien resulterte i endeløs kjærlighetssorg og en svært slunken bankkonto for den norske mannen.

Les den utrolige historien her: Svindler kjærlighetssyke nordmenn

Borte for alltid
Historiene gjentar seg, den ene gjerne verre enn den andre.

Dybo forteller at en mann nylig punget ut 750.000 kroner for en kvinnes angivelig døde slektnings arveavgift. Banken ringte Økokrim etter at mannen ønsket å overføre pengene, men til tross for advarsler både fra banken og Økokrim, gjennomførte mannen transaksjonen. Økorim har ingen mulighet for å spore opp pengene.

- Det er umulig, sier Dybo.

Økokrim har nå kontaktet flere norske datingsisder for å få disse til å advare mot afrikanske kvinneprofiler.

I tillegg til de personlige tragediene, overlesses norske bedrifter av spam-mail fra såkalte Nigeria-svindlere. Senest i dag får NA24s redaksjon servert John Kalous beretning om faren som ble forgiftet til døde og etterlot seg en hemmelig formue på 12 millioner dollar- en sum han gladelig deler med en norsk medhjelper.

Boligprosjekt med bismak
Økokrim får oversendt så mange slike henvendleser at de ikke rekker å gi tilbakemelding til de fleste tipserne.

En ny trend er høyavkastningsprosjekter, der nordmenn lokkes med å bli investorer i eiendomsprosjekter i eksempelvis USA. Nordmenn lokkes med 500 prosents avkastning, og sender over penger i god tro.

Dybo forteller at mange har blitt lurt, og det ikke akkurat for småpenger:

- Flere har investert millioner, forteller hun.

Til investeringslystige nordmenn har til opplysning Økokrim følgende velkjente ordtak tilgjengelig på sine nettsider: Alt som virker for godt til å være sant, er som regel nettopp det.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser