OSLO TINGRETT: Da saken mot mannen (55) ble behandlet i Oslo Tingrett nylig, mente mannen at de total 17.777.803 kronene var et lån fra hans nabo.

Mannen sto tiltalt for grovt bedrageri av den 90-årige naboen. I følge tiltalen skal han ha forledet kvinnen til å overføre pengesummen til ham selv.

Kvinnen var i utgangspunktet enig med mannen i at pengene ble overført som et lån, og hun skal ha trodd at han skulle betale pengene tilbake.

Det setter Oslo Tingrett liten tiltro til, og dømte mannen for grovt bedrageri, på bakgrunn av det de mener er en rekke luftige og svært suspekte investeringer.

Mannen må nå sone tre år og åtte måneder i fengsel, samt betale tilbake 17.177.803 kroner til kvinnen.

Les også: Dette trenger Ruter 30 milliarder kroner til

Banken fattet mistanke
Det var kvinnens bank som først fattet mistanke, etter at nærmere 17 millioner kroner var overført fra kvinnens konto til tiltalte.

I følge begge de to skal dette ha skjedd som følge av at mannen skulle hjelpe kvinnen med å investere pengene hennes. Tiltalte og kvinnen skal ha hatt et venneforhold forut for dette.

- De snakket sammen hver dag og han hjalp henne med småting, kjørte henne til butikken for å handle, tok en kopp kaffe sammen med henne osv. Fornærmede har forklart at tiltalte ikke ville ha betalt for tjenestene han gjorde henne for han sa at han likte å hjelpe folk, heter det i dommen fra Oslo Tingrett.

Etter hvert fikk mannen også nøkkel til både leiligheten og postkassen hennes. I følge fornærmede skal mannen også ha fått tilgang til hennes nettbank, noe tiltalte avviste under rettsbehandlingen.

Les også: - Lave straffer og høye avgifter gjør Norge til et smuglerparadis

Kjøpte Tesla
Da banken etterhvert fattet mistanke, gjennomførte de flere kundemøter med kvinnen. En av de bankansatte, som vitnet i retten, har uttalt at det virket som om kvinnen ikke hadde oversikt over overføringene.

Saken ble da meldt til Økokrim, som anmeldte saken. Mannen ble siktet for grovt bedrageri i 2013, og ble samtidig ilagt besøksforbud mot kvinnen i påvente av rettssaken.

Imidlertid skal mannen ha opprettholdt kontakten med kvinnen, og våren 2014 fattet banken igjen mistanke om mannens pengebruk, da han var i ferd med å kjøpe en Tesla til 724.000 kroner.

Teslaen skulle han betale med en bankgiro, som var knyttet til en konto han hadde opprettet i kvinnens navn.

Les også: - Vi utviser, utviser og utviser. Men de kommer alltid tilbake

Ville lage film om Pippis far
Etterforskningen viser at det ikke var første gangen mannen brukte kvinnens penger på bil.

I følge dommen skal han ha kjøpt totalt tre biler. I følge han selv skal disse ha blitt brukt til et filmprosjekt. Tiltalte skal ikke ha hatt kunnskap om film, men skal ha fått kontakt med en svenske, som hadde en idé om å lage en film om Pippi Langstrømpes far, som tiltalte skulle finansiere.

«Retten har ikke noen tro på det, ettersom filmprosjektet var ytterst luftig og ikke genererte noe virksomhet i Norge. To av bilene har han senere solgt, og forbrukt pengene. Hva som har skjedd med den tredje bilen vites ikke», skriver tingretten i dommen.

En stor sum penger skal mannen også ha tatt ut i kontanter.

- Når han har tatt ut så mye som 2,5 millioner kroner i kontanter, kan ikke retten se noen annen forklaring på det enn at han har villet skjule hva han har anvendt pengene til, skriver tingretten.

Les også: - De satte på fingerhåndjern, sparket og slo ham

Tvilsomme forbindelser
Tiltalte skal også ha fått hjelp til å investere store pengesummer via en mann, som tidligere har vært i økonomisk knipe, blant annet etter at han skulle styre byggingen av verdens største hotell med 5.000 rom samt utbyggingenav verdens største økolandsby - begge i Abu Dhabi.

Tiltalte erkjente i retten at han hadde søkt opp mannen, som selv har omtalt seg som sjeik Nahyan bin Zayed al-Nahyans høyre hånd, på internett, og at han da hadde lest artikkelen i Nettavisen, der mannens forretninger blir omtalt som tvilsomme.

Imidlertid mente tiltalte at mannen virket svært seriøs, og de to ble enige om å investere i filmprosjektet sammen. Mannen skulle være tiltaltes døråpner i Hollywood.

Etterhvert skal de to også fått ideen til å starte et selskap som angivelig hadde kjøpt rettighetene til å selge Lamborghini-arvingenes kolleksjon av møbler, klær, sko og andre luksusartikler i Russland, Emiratene og USA.

Men pengene forsvant raskt, og i følge tiltalte skal hans medsammensvorne ha klart å snakke seg ut av enhver konfrontasjon om å få noe tilbakebetalt.

Les også: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo

Pågrepet
Omtrent en måned etter Tesla-kjøpet våren 2014 ble 55-åringen pågrepet av politiet og siktet for grovt bedrageri.

Han ble da satt i varetekt, hvor han ble sittende fram til rettssaken startet i forrige uke.

Mannen har hele tiden bedyret sin uskyld, og har hevdet at han hadde til hensikt å betale tilbake pengene. Kvinnen, som er fornærmet i saken, skal i utgangspunktet ha trodd på mannen, men etter at han ble siktet i saken, skal hun i avhør ha begjært mannen tiltalt og straffet.

Les også: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

- Svært suspekt
Under rettsbehandlingen kom det også fram at det ikke finnes noen skriftelig dokumentasjon på lånebeløpene.

Dette har styrket tingrettens tro på at mannen ikke hadde til hensikt å betale tilbake summene. Dette fordi det både for kvinnen, og hennes pårørende, vil være svært vanskelig å holde oversikten og hevde sin rett til tilbakebetaling.

- Tiltalte fortsatte å "låne" penger av fornærmede over en så lang periode som to år, - også etter at det måtte være åpenbart for alle at "investeringsprosjektene" ikke hadde noen substans. Han fortsatte selv om han hadde fått besøksforbud i oktober 2013 fordi politiet anså transaksjonene som svært suspekte, og helt frem til han ble pågrepet og varetektsfengslet i mai 2014. Dette sier noe om en personlighet og mentalitet som også kan belyse hans vurderinger da han begynte å "låne" penger, skriver Oslo Tingrett i sin dom.

Tingretten mener mistanken styrkes ytterligere av at tiltalte har hevdet for fornærmede at pengene hennes skulle investeres i gode prosjekter, med god fortjeneste, mens de i realiteten var «luftige, tvilsomme og uten noen substans».

Tingretten påpeker også at fornæremde lider av alderssvekkelse, og at hun neppe har hatt oversikt over pengebeløpene og hva de skulle brukes til.

Mannen er nå dømt til fengsel i tre år og åtte måneder, og han må også tilbakebetale hele summen til kvinnen. Dommen er enstemmig.

Les også: - Det kan ikke koste flere hundre kroner å kjøre barna til barnehagen

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED