Den mindreårige gutten erkjente alt under rettssaken i Oslo tingrett, og er dømt til ungdomsstraff med en gjennomføringstid på 18 måneder.

Ved å bruke sms-tjenester for masseutsending, falske nettsider og chatteroboter, lurte han nordmenn til å oppgi sensitiv informasjon, som han deretter brukte til å kjøpe varer og tjenester for nærmere 500.000 kroner.

Verdiene er knyttet til kjøp av dyre gjenstander på nettbutikker, kjøp av gavekort, og leie av biler.

Auto-kjøp med svindel-info

Gutten forklarte at han flere ganger hadde sendt ut masse-sms'er til nordmenn gjennom tjenesteleverandører som Nexmo. Sendingene var merket så de så ut som om de kom fra banker eller tjenester som BankID. Meldingene fortalte at innlogging eller konto var sperret og at man måtte trykke på en lenke for å løse problemet.

Lenken førte ofrene til en nettside som 16-åringen hadde laget. Der ble ofrene bedt om å oppgi personnummer, passord og engangskode for å logge inn.

Samtidig hadde 16-åringen laget en chatbot på den krypterte chattetjenesten Telegram. Fødselsnummer, passord og kode som ofrene tastet inn på nettsiden, ble videresendt til chatboten i sanntid.

Fra tidligere hadde 16-åringen handlet på ulike nettbutikker som Komplett.no og Miinto.no. Dette var ofte bestillinger på mellom 20.000 og 30.000 kroner. Chatboten brukte informasjonen fra nettsiden til å fullføre handelen med bruk av den sensitive informasjonen som ble lurt fra intetanende ofre.

På den måten kunne gutten handle på ulike nettbutikker med sensitiv informasjon fra tilfeldige nordmenn som ble lurt gjennom sms-meldingene. Varene og og tjenestene ble bestilt med ulike fiktive navn. Han hadde også ulike telefonnumre, registrert på tilfeldige reelle personer, som ble brukt ved varebestillinger.

Forsto ikke alvoret

Til sammen er gutten nå dømt for 21 bedragerier og 20 identitetskrenkelser. I tillegg er han dømt for hvitvasking, heleri, et tilfelle av å ha unnlatt åstanse for politiet, tre tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort, ett datainnbrudd og en fartsoverskridelse.

Hvis gutten hadde vært over 18 år, ville han blitt dømt til ubetinget fengsel i 16 måneder. Fordi han var 15 og 16 år da han bedrev sin kriminelle aktivitet, dømte Oslo tingrett ham til ungdomsstraff.

«Saken bærer da også preg av at handlingene er foretatt av en ung, nokså umoden gutt, som i begrenset grad har reflektert over konsekvensene av det han gjorde. Tross omfattende og organisert tilrettelegging av virksomheten, som er skjerpende, bærer dette også preg av å være spenningsbasert dataaktivitet foretatt på gutterommet i koronaperioden», skriver Oslo tingrett.

Familien reagerte ikke

Tingretten skriver at domfelte er en oppegående, men fortsatt umoden, gutt, og at klare rammer og forventninger gitt gjennom en ungdomsstraff forhåpentligvis kan føre til at han unngår ny kriminalitet, men kan bruke sine evner til noe positivt.

Tingretten uttrykker bekymring for miljøet rundt gutten. Blant annet fordi familien ikke evnet å forstå at han drev med kriminell virksomhet fra familiens hjem.

«Retten ser også med en viss uro på at det har foregått en til delsomfattende kriminell virksomhet fra familiens hjem, tilsynelatende uten at foreldrene tydelig har tatt tak i det. Det vises for eksempel til at en stor ny TV sto i familiens stue, og til at sønnen disponerte flere toppmodell iphone-telefoner og gaming-PC, tilsynelatende uten at det ble reagert på» står det i dommen.

Forsvarer Gøran Møller Christiansen sier til Nettavisen at han ikke ønsker å uttale seg om saken fordi gutten er mindreårig.