Gå til sidens hovedinnhold

- Svindlet nordmenn for titalls millioner

- Høres et tilbud altfor godt ut, så er det ofte det, sier en av de lurte.

To menn på 38 og 43 år er tiltalt av Økokrim for å ha lurt godtroende nordmenn trill rundt for flere titalls millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

De tiltalte forledet mange til å overføre store summer til kontoer i Spania, Norge, Sveits og USA. De skadelidende ble presentert for et bredt spekter av forfalskede dokumenter, som var profesjonelt laget og utformet, og ble lovet en eventyrlig avkastning.

Ved hjelp av dokumentforfalskninger tilsynelatende fra Bank of Oklahoma, garantibrev fra banken ABN AMRO, bankdokumenter fra National Bank of Abu Dhabi, UBS og Citibank skal duoen ha lurt norske småsparere og beriket seg selv, ifølge Økokrim.

«Pengene ble aldri overført fra tiltaltes konto, men benyttet til private formål», står det i tiltalen.

Blant annet skal det være dokumentasjon på at duoen hadde 10 millioner dollar stående på konto i HSBC Bank Hong Kong. Disse ble fremlagt etter at jukset holdt på å bli avslørt for å vise at svindleren hadde angivelig kontroll.

«Bedrageriet anses som grovt særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade», heter det i tiltalebeslutningen.

Høyt avkastningsprogram
Forholdene som disse to må svare for i Oslo tingrett begynte opprinnelig i Stavanger i 2002 med den ene av de tiltalte, den andre ble med fra 2004 og parhestene var tilbydere av et høyt avkastningsprogram. Svindelen har også vært presentert som valutatrading, forsikring og bankinstrumenter. De opptrådte sammen og hver for seg.

Mange som ble lurt i fellen sitter i dag med tom pengepung.

I starten lot fem småsparere seg friste av tilbudet. Totalt 7,7 millioner kroner tikket inn på kontoen til de to tiltalte i Fungeriola i Spania, det første året alene.

- Høres et tilbud altfor godt ut, så er det ofte det, sier Rune Ove Flatland til NA24.

Han ble lurt trill rundt og betalte en kvart million kroner inn på kontoen til parhestene. Flatland har ikke sett snurten av kapitalen han puttet inn i februar 2003, eller noen form for avkastning, og skal nå vitne mot de tiltalte.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Pengehunger
Pengehungeren fortsatte for de to karene. I perioden 2004-2007 lurte de 25 godtroende småsparere for summer i spennet 60.000-2.400.000 kroner. Totalt 15,3 millioner kroner.

Det største enkeltbeløpet stammer fra en dame på Vestlandet. Hun betalte 1 million kroner i mars og 2,4 millioner kroner i mai 2006. For disse investeringene ble hun lovet en garantert avkastning på 20-25 prosent per uke i 40 uker.

Den 12. desember 2005 overførte den samme damen 500.000 kroner. Hun kan skyte en grønn pil etter å få sine penger tilbake.

Utvidet
Etter at tiltalebeslutningen var innlevert tikket det inn enda flere svindler fra parhestene med avkastningsprogrammet.

I perioden 9-22. februar 2005 fikk de et spansk firma til å overføre 661.000 dollar, som tilsvarer 4,4 millioner norske kroner.

«NN (red. anmerk) ble forespeilet at avkastningen skulle være svært høy», heter det fra Økokrim.

De to tiltalte er representert ved advokat Erik Finseth fra Advokatfirma Furuholmen og advokat Knut Thomas Berge fra Advokatfirma Elden.

Aktor i saken er Anne Allum. Det er satt av fire uker til hovedforhandlingen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken