Gå til sidens hovedinnhold

Svindyr oppussing

Skal du pusse opp eller bygge nytt nå, har du valgt verst tenkelig tidspunkt.

Det er byggeboom over hele verden, og produksjonskapasiteten er sprengt. Når økonomien går så bra over store deler av verden fører det til problemer for oss også.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er stor mangel på alt fra isolasjon og gipsplater til metaller og betong, forteller Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

- Har du noen gang opplevd lignende?

- Nei, den generelle mangelen på byggevarer kom bardus på oss, sier økonomen, som har fulgt byggebransjen i mange år.

Bygges over alt
En lang periode med lave renter, har ført til ekstremt høy byggeaktivitet over hele linja.

- I tillegg til at folk bygger boliger og pusser opp, har vi en hytteboom av en annen verden, sier Senneset.

Men også næringsbygg og oppføring av offentlige bygg er med på å øke presset.

Senneset mener det eneste som hjelper nå er å bygge ut fabrikkapasiteten. Men han påpeker at også fabrikkene må bygges med de materialene det er mangel på.

Forsinkelser
Når det mangler materialer, og det ikke er håndverkere å oppdrive, er det mange som opplever å ikke komme i gang med byggingen.

- Mange prosjekter blir nok utsatt i disse dager, både på grunn av for liten kapasitet, men også fordi prisene på varer og tjenester er presset.

Prisene kraftig opp
- Det har skjedd mye med prisene den siste tiden. Byggevarer generelt har kanskje steget mellom 15 og 20 prosent, sier Rune Smestad til NA24.

Smestad er administrerende direktør i Nordek, som eier og driver Bygger’n og Blink. Han deler Prognosesenterets syn om timing.

- De som bygger og pusser opp nå har nok ikke vært heldige med tidspunktet, synes Smestad.

Sjeføkonomen i Prognosesenteret sier de også hører om kraftig prisøkninger på flere varer, men har ingen tall. Prisene vil også fortsett å stige, men ikke like raskt som de siste månedene.

- Etter hvert vil vi se at veksten avtar, men noen nedgang i prisene kommer vi neppe til å se, sier Senneset.

- Nær prisgrense
De store byggevarekjedene sier det fortsatt er isolasjon som er det vanskeligst å få tak i, selv om produksjonen er høyere enn normalt. Men Smestad tror prisen på byggevarer begynner å nå en grense.

Særlig prisøkningen, kombinert med renteoppgangene, vil føre til at det roer seg, mener Smestad. Men prisene vil neppe falle dramatisk.

- Jeg frykter ikke at renteøkningen vil påvirke etterspørselen etter byggevarer isolert sett. Det ser ut som om markedet tåler det, men kombinert med prisøkningene kan det legge en demper på aktiviteten, sier Smestad.

- Problemet hadde nok også vært litt mindre, dersom det offentlige Norge hadde lagt byggevirksomheten sin til en litt annen tid, tror direktøren.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien