Gå til sidens hovedinnhold

Svindyr SMS i Norge

Visste du at det å sende en SMS i Norge kan koste så mye som 4,38 kroner?

Hvis du befinner deg i Norge har du ingen garanti for at du ikke må betale samme pris på å ringe, sende sms og motta samtaler som du må gjøre i utlandet.

Utenlandsk pris i Norge
Fordi verken Netcom eller Telenor har 100 prosent dekning i Norge, kan du komme i den situasjonen at mobilen din slår seg over på mobilnettet til en utenlandsk operatør som har dekning på steder i Norge som de to store nasjonale aktørene ikke har.

Vi har fått tilbakemelding fra lesere på at dette kan skape uventede problemer.

- Midt på Seidafjellet (mellom Varangerbotn i Nesseby kommune og Skiippagurra i Tana kommune) er det kun dekning gjennom finske teleaktører. Skulle du være så uheldig å bli oppringt når du passerer fjellet, begynner tellerskrittene å rulle fort - du er jo i utlandet midt på det norske fjellet, forteller Jon Arild Aslaksen til TV 2 Nettavisen.

Kan skje på E6
Dekningssjef Anne Solveig Olstad i Netcom sier til TV 2 Nettavisen at dette er noe som kan oppstå særlig i Østfold.

- Dette kan oppstå for hyttefolk nede i Østfolk, og det er en normal foretredelse langs finskegrensen. Langs europaveien i Finnmark er det områder der det bare er finsk dekning, forteller Olstad.

Olstad forteller at dette også kan forekomme på enkelte ferger. Selskapet hadde tidligere litt problemer med Color Line, men nå er det stort sett med Fjordline som opererer på vestkysten av Norge at en kan settes over på et satelittbasert nett på områder der en normalt sett kunne hatt vanlig dekning.

Kan være vanskelig å se
- Det er ikke et stort problem, og en kan unngå dette ved å manuelt sette telefonen til å bare bruke Netcom. Det kan være vanskelig å se at en har byttet nett, for på enkelte telefoner er det skrevet med svært liten skrift at en faktisk opererer på et annet nett, sier Olstad.

Er du uheldig forteller Olstad også at mobilen din kan hoppe over på et utenlandsk nett i Norge på områder der du har dekning med nasjonalt nett.

Problemer også med Telenor
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor bekrefter at Telenor har de noe av de samme problemene.

- Dette kan skje langs hele grensen, fra Østfold og opp langs hele svenskegrensen og opp mot Finland. Hyttefolket på Hvaler-øyene, og særlig de søndre delene av disse, kan oppleve å få svensk nett, forteller Amundsen.

Det skal ikke være noen tekniske løsninger som sørger for at du slipper å betale ekstra hvis du får internasjonal roaming i Norge. Derfor kan det være fornuftig å være på vakt hvis du befinner deg langs grensetraktene slik at du slipper å få flere ganger så høy mobilregning som du hadde planlagt - eller låse telefonen på ditt normale nettverk hvis du er redd for ekstraregningen.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken