Gå til sidens hovedinnhold

Svindyre skilsmisser

Brutte løfter om evig troskap svir på pungen - både for deg og jobben din. Se tallene.

NA24 har fått eksklusiv tilgang til en ny rapport - den første i sitt slag - som tar for seg kostnadene for næringslivet ved samlivsbrudd og skilsmisser i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi ønsker å sette fokus på at dette er et økonomisk samfunnsproblem, sier nestleder Roger Sollied Johansen i Foreningen 2 Foreldre, som har bestilt rapporten. Den legges frem fredag.

Si din mening nederst i saken.


De to siste årene har 52.000 samboere og gifte skilt lag, ifølge Foreningen 2 Foreldre. Det utgjør hele 104.000 mennesker som er rammet av samlivsbrudd.

Enorme kostnader
- Vår ferske undersøkelse viser at tar man sosiale utgifter, arbeidsgiveravgiften, og lignende med i våre estimater er kostnaden 78.000 kroner per ansatt per samlivsbrudd, sier Johansen til NA24.

Ifølge undersøkelsen jobber 70 prosent av disse 104.000 personene. Dermed sendes en regning til næringslivet på over 5,7 milliarder kroner bare for de to siste årene. Foreningen sier dette er et mildt estimat.

- Dette er betydelig summer som man ikke fortsette la passere, sier Johansen, og legger til at foreningen jobber med å forbedre forholdet ved samlivsbrudd.

Det generelle sykefraværet er økende i Norge. I første kvartal i 2006 var sykefraværet 7,4 prosent, en økning fra 4,3 prosent i samme kvartal i 2005, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Unik undersøkelse
Undersøkelsen heter «Sorg uten blomster» og er utarbeidet av Synovate MMI og Forsøksmidler Arbeid & Velferd for Foreningen 2 Foreldre. De har det siste året gjennomført en landsomfattende spørreundersøkelse for å kartlegge dette tabubelagte området. Totalt er har 560 respondenter besvart den omfattende undersøkelsen.

- Det er viktig å få omfanget og kostnadene av dette på bordet, sier psykologiprofessor Frode Thuen ved Universitetet i Bergen.

Han har vært med i styrings- og arbeidsgruppen til rapporten, og har tidligere dokumentert at hele 25-30 prosent blir sykemeldt ved samlivsbrudd.

- En av tre blir også langtidssykemeldt. Det er knyttet mange andre kostnader til samlivsbrudd utover det rapporten dokumenterer, sier Thuen til NA24.

Rapporten beskriver et økende samfunnsproblem i Norge, og det har tidligere ikke vært undersøkelser som har fokusert på den økonomiske biten ved brudd.

Ønsker endring
Nestleder Sollied Johnsen sier disse problemstillingene må settes på dagsorden og første skritt er at det implementeres i Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS) og bedriftshelsetjenesten rundt om i bedriftene. HMS er en samlebetegnelse på arbeidsplassens interne arbeid med miljø- og helsevern, arbeidsmiljø og trygghet for de ansatte.

- Hovedutfordringen ligger i at dette er tabubelagte områder, men hvordan vi har det hjemme påvirker i stor grad hvordan vi fungerer på jobben, sier han.

Siden så mange blir syke av samlivsbrudd må dette bli en del av nasjonal tiltaksplan for å få ned sykefraværet.

- F2F krever å bli tatt på alvor. Vi må heller ikke glemme de rundt 270.000 barna som er registrert bosatt hos kun en av sine foreldre. Konflikter mellom foreldre er sykeliggjørende og et barn kan ikke bare sykemelde seg, sier nestleder Roger Sollied Johansen til NA24.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken