Gå til sidens hovedinnhold

Svineinfluensa mest ubredt på Østlandet

Det er flest smittet av svineinfluensa på Østlandet, viser Folkehelseinstituttets nye tall torsdag.

(SIDE2:) Folkehelseinstituttet la torsdag ut nye tall for uke 51 og 52 på sine nettsider over influensaspredningen her til lands.

LES OGSÅ:Slik unngår du skrekkinfluensaen

Den bygger på tall rapportert inn fra 201 legekontorer og legevakter, såkalte "fyrtårn" som hver uke rapporterer hvor mange av pasientene som har blitt diagnostisert med "influensaliknende sykdom".

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Over utbruddsgrensen
I år er det spesielt tre virus som er i omløp. Disse er Influensa A(H1N1) (pandemiviruset fra 2009), Influensavirus A(H3N2) og Influensavirus type B. Tallene fra Folkehelseinstitutte viser at det per nå er størst utbrudd av influensa i sør og øst her i landet.

2,4 prosent fikk i uke 52 fastslått influensaliknende sykdom i hele landet. Det er godt over utbruddsgrensen på 1,4 prosent som Folkehelseinstituttet hadde satt.

Tallene er basert på et lavere antall rapporter enn vanlig, og kan derfor bli endret etter hvert som flere rapporter blir sendt inn, heter det. Vi er helt i starten av influensasesongen. Dermed kan langt flere bli smittet, men det er ingen pandemi slik som i 2009.

Østlandet sterkest rammet
Det er på Østlandet som det er størst forekomst av svineinfluensa (Influensa A H1N1). I Sogn og Fjordane og Hordaland er det foreløpig registrert flest Influensavirus av typen A (H3N2).

Dette handler blant annet om hvilke virus som har kommet først til ulike landsdeler. Og Østlandet har altså fått svineinfluensaviruset først.

Det er ikke for sent å ta vaksinen, men det haster, skriver FHI på sine nettsider.

Det er derimot ikke noen endring i anbefalingen om hvem som bør vaksinere seg. Fremdeles er det slik at det er risikogruppene som bør vaksinere seg først. Det tar opptil to uker før vaksinen begynner å fungere.

Undersøkelser viser at folk som er smittet av A(H1N1)-viruset har god effekt av Tamiflu.

Mange på Ahus
Sykehuset Ahus har fått inn spesielt mange svineinfluensasmittede og har også lagt inn flere pasienter med A(H1N1)-viruset.

Torsdag hevet de beredskapen.

Også legevakter og legekontor opplever enorm pågang av mennesker som er redd de eller barna deres er smittet av svineinfluensaen. FHI opplyser at det nesten er umulig å si hvor agressivt viruset er, men at sesongvaksinen inneholder beskyttelse mot denne type virus, samt de to andre virusene som nå sirkulerer.

Disse er i risikogruppen:

# personer som er 65 år eller eldre

# beboere i omsorgsbolig og sykehjem

# gravide, særlig i 2. og 3. trimester

# voksne og barn med kroniske luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet

# voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon

# voksne og barn med nedsatt forsvar mot infeksjoner

# voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)

# voksne og barn med kronisk nyresvikt

# voksne og barn med kronisk leversvikt

# voksne og barn med kronisk nevrologisk sykdom eller skade

# voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m2

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken