(SIDE2:) NTB melder at British Airways har bedt sine ansatte om å se opp for mulige influensasmittede blant passasjerene, og så langt har en håndfull passasjerer blitt nektet ombordstigning i selskapets fly.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

– Hvis vi får bekymringer om en kunde eller en kunde er bekymret da har vi en 24-timers medisinsk service som kan rådgi våre ansatte, sier en talskvinne hos British Airways til AP.

– Vi har fått flere henvendelser fra folk i utlandet som ikke kommer seg hjem. De blir nektet skyss med fly eller annen kollektivtransport om de har fått påvist svineinfluensa. Andre har spørsmål om avbestilling, sier lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske, Sverre Kjølstad, til NTB.

Men foreløpig vil de aller fleste nordmenn få fly hjem, selv om de viser symptomer på sykdom, sier reiseoperatører i Norge til Side2.

– Det er ikke helt greit at reisende setter seg på flyet hjem når de er smittebærere, sa overlege Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NRK i forrige uke, men norske reiseoperatører har stort sett ikke innført egne retningslinjer for reisene med influensasymptomer.

Får munnbind
– Vi har ikke innført noen egne retningslinjer når det gjelder om syke passasjerer skal få fly. Vi forholder oss til myndighetenes anbefalinger, og retter oss etter disse. Så langt har vi ikke hatt grunn til å nekte folk å fly, sier informasjonsrådgiver i SAS, Gro Elin Hansen, til Side2.

– Men om noen er tydelig syke om bord, blir disse utstyrt med munnbind, for å unngå dråpesmitte. De blir også plassert for seg selv på flyet. Vi prøver så godt vi kan å holde dem isolert fra andre passasjerer. Det viktigste for oss er uansett å forebygge, og vi har installert desinfeksjonsvæsker på alle våre fly både innenlands og utenlands. Håndhygiene er alfa omega, fortsetter Hansen.

SAS har opprettet en koordineringsgruppe som har ukentlige møter og som overvåker situasjonen. Selskapet holder nær kontakt med myndighetene og vil innføre nye prosedyrer når det blir nødvendig.

UDs reiseråd
Heller ikke Star Tour har innført spesielle svineinfluensaprosedyrer.

– Jeg kjenner ikke til at noen av de flyselskapene vi benytter oss av skal ha innført slike retningslinjer, sier administrerende direktør i Star Tour, Christian Lunde, til Side2, og understreker at selskapet ikke sitter på legekunnskap til å diagnostisere passasjerer.

– Vi vil hele tiden følge med på nettsidene til Utenriksdepartementet og følger UDs reiseråd, så ser vi heller hvordan ting utvikler seg, sier Lunde.

Apollo har regler
– Vi har rutiner som gjør at dersom noen møter opp på flyplassen med symptomer på sykdom, bli de henvist til lokale sykehus hvor behandling vil bli gitt, men heldigvis har vi ikke vært i en situasjon hvor noen av Apollos gjester har vært smittet, sier markedssjef i Apollo, Barbro Mosseng, til Side2.

Hvis en Apollo-gjest blir henvist til sykehus må gjesten ha legeerklæring på at han eller hun er frisk og kan fly fjem. Det er forsikringselskapene som må ta seg av eventuelle konstnader i forbindelse med dette, men Mosseng forsikrer at selskapet vil være så behjelpelige som mulig skulle en slik situasjon oppstå.

Smittet i utlandet
De fleste av de 120 svineinfluensasyke i Norge har blitt smittet i utlandet, og det forventes at influensaen vil bryte ut for alvor når flere kommer hjem etter fellesferien. Allerede nå stiger tallene av smittede med stor fart, og bare i helgen ringte 170 personer til legevakten i Oslo med symptomer. Halvparten av disse ble testet, men det er enda ikke klart hvor mange som faktisk er smittet.

Les: Nordmann døde i ferieparadis

Mistet kontrollen
I Storbritannia har de sluttet å telle antall smittede, og man trenger ikke lenger å bli testet for svineinfluensa. Det siste registrerte tallet på smittede var 10.649 på fredag. Sykdommen har så langt tatt livet av 29 briter, 26 av disse i England og tre i Skottland. Det britiske National Health Service skriver på sine nettsider at det antas at antall smittede steg med 55.000 i Storbritannia bare i forrige uke.

Folk med symptomer kan ringe en svineinfluensa «hot line» og får diagnose over telefon. Hvis de blir ansett som smittet, får de et referansenummer, og et friskt familiemedlem kan med dette nummeret hente medisin til den syke.