(SIDE2:) – Det er synd at det er media som må til for å få en reaksjon, sier Ida Christina Gerhardsen (20) til Side2.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

Sammen med venninnen Malene Eriksen har hun i flere dager forsøkt å få avbestilt eller byttet ferieturen til Kypros, fordi det herjer svineinfluensa på øya, ifølge TV 2.

– Vi bestilte ferien i april, og skulle ha reist i går, sier Ida Christina, som betalte 6000 kroner for billetten til Ayia Napa på Kypros.

– De siste dagene har vi sittet i telefonen fra klokka 08 om morgenen til klokka 16, for å prøve å forandre billetten. Men Star Tour sa bare nei. Siden vi ikke selv var syke og siden UD ikke fraråder folk å reise til Kypros, ville ikke Star Tour la oss avbestille. Til slutt ringte mamma TV 2, og da TV 2 ringte Star Tour snudde de, sier hun til Side2.

Venninnen er syk
Jentene fra Skedsmokorset skulle møte venner som allerede befinner seg i den populære feriebyen. Men på lørdag fant jentene ut at venninnen som de skule dele hotellrom med har blitt syk med mistanke om svineinfluensa.

Ifølge tv2nyhetene.no skal fire-fem andre venner av jentene også være syke.

Les: Unge og syke rammes

Måtte utsette hjemreisen
– En kamerat av oss skulle egentlig ha kommet hjem fra ferie i går, men han er på sykehus og måtte utsette hjemreisen med fire dager, sier Ida Christina til Side2. Kameraten har fått de ekstra utgiftene dekket på reiseforsikringen sin.

– Vi hadde gledet oss veldig til å reise til nettopp Ayia Napa, men vi vil jo ikke betale 6000 kroner for å dra ned dit og bli syke.

På hotellet som jentene skulle bo på har minst seks rom blitt sperret av på grunn av svineinfluensa.

– Venninnen vår er bedre. Hun ønsket ikke å dra på sykehus på Kypros, men har fått medisin som hjelper, sier Ida Christina.

Venninnen skal etter planen komme hjem til Norge i neste uke.

Flere smittet på ferie
Det var spesielt til Ayia Napa at jentene hadde gledet seg til å reise, og nå er de usikre på hvor ferien skal gå, eller om de rett og slett skal vente til svineinfluensafaren er over.

– Vi tenker veldig på hva vi skal gjøre nå. Vi har jo lyst på strand og sol, men kommer ikke til å reise til Kypros, sier Ida Christina til Side2.

Les: Her fikk flest nordmenn svineinfluensa

Det er en reell smittefare på søreuropeiske feriesteder, og flere av de som er syke i Norge har blitt smittet mens de var på ferie i utlandet.

I helgen skrev Side2 at 19 av de som er syke i Norge ble smittet i Spania, ti på Kypros og åtte i Hellas. Tallet kan være høyere nå.

– Disse landene har de siste par ukene pekt seg ut som land der flest nordmenn blir smittet nå, sier overlege og smittvernevakt Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Her er Folkehelseinstituttets oversikt over hvem som er mest utsatt for influensasmitte og komplikasjoner. Ifølge Rønning kan smitteomfanget i Norge være over dobbelt så stort som det som er registrert. Det betyr at rundt 300 nordmenn kan ha fått svineinfluensaen.

Du kan følge spredningen av svineinfluensaen i disse grafiske framstillingene av situasjonen i Europa og verden.

Følger UDs reiseråd
Mandag skrev Side2 om at British Airways nekter passasjerer med influensasymptomer å komme ombord i flyene.

De fleste norske turoperatører ikke har spesielle retningslinjer for å nekte folk hjemreise fra ferie dersom de er syke. Apollo har slike retningslinjer, men har så langt ikke vært i en situasjon hvor noen av selskapets gjester er blitt syke.

– Jeg kjenner ikke til at noen av de flyselskapene vi benytter oss av skal ha innført slike retningslinjer, sa administrerende direktør i Star Tour, Christian Lunde, til Side2 mandag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han understreket at selskapet ikke sitter på legekunnskap til å diagnostisere passasjerer.

– Vi vil hele tiden følge med på nettsidene til Utenriksdepartementet og følger UDs reiseråd, så ser vi heller hvordan ting utvikler seg, sier Lunde.

LES MER HER:
Smittede nordmenn får komme hjem

Ida Christina tror Star Tour til slutt lot dem forandre billettene fordi de skulle dele rom med den syke venninnen. Nå har de gavekort som må brukes innen tre år.

– Det var ikke mulig å bytte hotellrom eller få bo på et annet hotell. Jeg er glad for at alt ordnet seg til slutt, sier Ida Christina.

Pågang hos forsikringsselskapene
Svineinfluensa og frykten for å bli smittet har skapt stor pågang av telefoner til forsikringsselskapet TrygVesta. Særlig de siste dagene har antallet henvendelser vært høyt, og informasjonsbehovet der ute er enormt, sier Kirsten Tonheim, seksjonsleder for Reise i TrygVesta.

Mange kunder vurderer å avbestille planlagte feriereiser, og vil sjekke mulighetene for å få dekket dette på reiseforsikringen sin. Andre kunder er allerede på reise, og spør om vilkårene for støtte til eventuelle legeutgifter og hjemreise dersom de får svineinfluensa, sier Kirsten Tonheim.