Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er svineinfluensaen?

Det er usedvanlig lite influensaaktivitet for sesongen, men er det fare for en ny pandemi?

(SIDE2): Overlege Bjørn Iversen ved Avdeling for infeksjonsovervåking og Folkehelseinstituttet overvåker influensasituasjonen og følger utviklingen hele tiden.

Anbefaler å vaksinere seg
Epidemien med influensa A(H1N1) er ikke aktiv i Norge nå, og det er heller ingen stor smittefare. Folkehelseinstituttet og overlege Iversen kan opplyse om usedvanlig liten influensaaktivitet. Pandemitelefonen som ble opprettet i forbindelse med svineinfluensaen ble stengt i januar, men den generelle anbefalingen om å vaksinere seg gjelder fortsatt.

- Dette kommer av to grunner. For det første er det for at folk skal beskytte seg hvis det kommer ny smitte i vinter, og for det andre så er man foreberedt på det som kan komme til høsten, sier Iversen.

Mer fra side2: Klikk her!

Usikker på fremtiden
Overlegen understreker at det er vanskelig å spå fremtiden, men regner ikke med noen stor influensabølge i vinter.

- Det kan komme vanlig sesonginfluensa. Vi legger ut statusrapporter hver onsdag ettermiddag. Nå er det viktig å følge med på hva som skjer på den sørlige halvkule ettersom vinteren kommer dit. Men vi tror ikke på noe influensautbrudd i sommer hos oss, sier overlegen.

Det er mer usikkert for hvordan neste høst og vinter vil bli her i Norge. Iversen sier at man ikke kan si noe sikkert om ulike influensatilfeller så langt frem i tid, men at de hele tiden følger med på situasjonen.

- Vi regner ikke med at det kommer en ny, stor pandemibølge med svineinfluensa hos oss. Det er større sannsynlighet for at svineinfluensaviruset da har blitt en del av den «vanlige» sesonginfluensaen, opplyser Bjørn Iversen.

Mer informasjon om svineinfluensa og vaksinering: www.pandemi.no

Kommentarer til denne saken