Gå til sidens hovedinnhold

Syden-turer kan bli dyrere

Norwegian spent før fredagens statsbudsjett. Det kan bli dyrere å fly til syden.

Flyselskapene i Norge betalte i fjor 180 millioner kroner i CO2 avgift for innenlandske flyvninger. Men nå kan de også risikere en skatt på å fly nordmenn ut av landet.

NA24 - din næringslivsavis

Det forventes at regjeringen vil komme med en eller annen form for skattlegging av dette, som en klimaskatt, når statsbudsjettet fremlegges fredag klokken 10.00.

Statsminister Jens Stoltenberg har sogar internasjonalt pekt på flyindustrien som et område som må beskattes hardere som et ledd i kampen mot klimautslipp.

Det Norwegian og SAS er spent på nå er om hvordan flyselskapene skal beskattes for utenriksflygninger. Ryktene om hva som kommer har godt høyt og lavt – men flere NA24 har snakket med i det politiske miljø peker på at det skal komme en CO2-lignende skatt.

Fasit kommer uansett fredag kl. 10.00.

Enkel løsning
Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian forteller til NA24 at de etterlyser en enkel løsning, både for flyindustrien og for kundene.

- Vi vet ikke hva han (Jens Stoltenberg, red. anm) ligger opp til. Vi er opptatt av at vi skal ta vårt ansvar for miljøet. Vi er forberedt på at det kan komme noe, sier Ellingsen til NA24.

- Flere må inkluderes
Men Ellingsen mener at det er viktig at også andre transportsektorer må inkluderes.

- Det som er viktig er at det ikke bare er luftfarten men også andre bransjer som skal ha en økt skattlegging. Alle transportnæringer må være med, sier Ellingsen som peker på at luftfarten står for 1,5 prosent av verdens totale klimautslipp. Resten av transportnæringen står for seksti prosent. Dermed: Et kutt på 2 prosent i andre transportsektorer utenom luftfarten vil kunne radere hele utslippene fra luftfarten.

Catrine Foss-Stene, informasjonssjef i SAS Norge, vil ikke kommentere forventningene til budsjettet.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album