(SIDE2:) Å reise på partytur til sydligere strøk så snart man er myndig er veletablert kultur i Norge. Side2 har nylig skrevet som bloggerne Sophie Elise og TCMN som skal feste tre uker i Ayia Napa og på den greske øya Ios denne sommeren. De to er sponset for å lokke flere norske ungdommer til festdestinasjonene.

En undersøkelse Europeiske Reiseforsikring har fått utført viser at flertallet av norske foreldre synes det er greit å la ungdommen reise alene til Syden når de er 18. (LENKE!)

- Fester seg syke
Men selv om slike turer både er vanlige og aksepterte, er de på ingen måte ufarlige.

Assisterende informasjonssjef i Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, sier de i lang tid har hatt spesielt fokus på ungdom på ferie.

- Vi så denne tendensen veldig tidlig. Norske ungdommer fester seg jo syke i syden, sier hun.

Hun peker på at det sydeturen ofte blir en tøff påkjenning på kroppen.

- Døgnet blir snudd helt rundt. De fester til tidlig om morgenen, så går de hjem til hotellet og sover litt, og så går de på stranda igjen, sier hun.

- Det er den kombinasjonen av mye festing, mye alkohol, mye sol, lite søvn og lite vann, som gjør at man blir veldig utsatt for infeksjoner, sier Vennesland.

Hun forteller at infeksjoner i hals, lunger og ører er det de ser aller mest av.

- Men vi har jo også en del saker med solforbrenning, sier hun.

- En del tragiske saker
Europeiske Reiseforsikring har den klart største delen av markedet innen sydenferier. Selv om hoveddelen av skadene de får meldt inn er ufarlige, får de et ikke ubetydelig antall alvorlige saker.

- Hvert år får vi også en del tragiske saker i forbindelse med ferie, sier Vennesland.

- Hver eneste sommer er det for eksempel fall fra balkong. Det skjer fordi man klatrer opp til rommet istedenfor å ta heisen eller trappa, sier hun.

Forsikringsselskapet har faste kontoret på mange av de mest kjente partydestinasjonene, som Magaluf på Mallorka, Kos i Hellas, Alanya i Tyrkia og Ayia Napa på Kypros.

- I Ayia Napa har vi saker som involverer skandinavere hver eneste uke. Noen ganger skjer det alvorlige ulykker, sier Vennesland.

Har med seg store verdier
Også Gjensidige forsikrer nordmenn på sydenferie. Informasjonssjef for skadeforsikring Bjarne Aani Rysstad tror det kan være store mørketall i antall skader.

- Men vi får inn en del typiske fallskader, og da har det jo ofte med fest og alkohol å gjøre, sier han.

Selskapet får også stadig flere skademeldinger som gjelder tyveri.

- Nå har jo veldig mange med seg PC, iPad, iPhone og lignende. Så ofte har man større verdier med seg på reise, også ut på byen, der man gjerne har med seg for eksempel iPhoner, sier han.

Rysstad oppfordrer ungdommen til å passe godt på både tingene sine og hverandre, for å unngå leie situasjoner.

- Man må for eksempel ikke legge igjen ting i ubevoktede garderober eller på bordet. Ofte er mange ungdommer sammen, og da må man være litt bevisst på å hjelpe og ta vare på hverandre, sier han.

Mopedulykker på lengre reiser
Gouda Reiseforsikring forsikrer hovedsaklig ungdom som skal på lengre reiser, men registerer mange av de samme skadene.

- Det er nok mye tap og skade på reisegods vi får rapportert fra slike turer, samt voldskriminalitet, sier skadesjef Carl Fredrik Hirsch.

- Vi ser imidlertid at de mest alvorlige sakene vi får med ungdom involvert, dreier seg om trafikkulykker med moped, understreker Hirsch.

- En helt annen kultur
Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske oppforder norske ungdommer til å tenke over kulturforskjeller i landet i drar til.

- Spesielt på Kypros og Mallorka er de jo veldig vant til å ta imot norsk ungdom. Men også i Tyrkia og Bulgaria har lokalbefolkningen måttet venne seg til å ta imot store horder av norske ungdommer.

- I Tyrkia er det jo en helt annen kultur, for eksempel når det gjelder dresskode og alkohol. Det er viktig å sette seg inn i dette på forhånd, understreker hun.

Side2 har tidligere fortalt om Marie Amalie som var 17 år (LENKE) og ble dopet og svindlet på ferie i Alanya i Tyrkia. Hendelsen skjedde tidlig på kvelden, og hun hadde ikke drukket alkohol. Heldigvis var hun ikke alene.

Vennesland i Europeiske mener nettopp dette er det viktigste ungdommen må huske.

- Det er viktig at man aldri går alene, og at man tar gode forholdsregler, sier hun.