(SIDE2): I forrige uke skrev Side2 om en jente som ga munnsex til 24 gutter for en flaske cava på et utested i Magaluf.

Fenomenet «mamading», som er spansk sleng for det å utføre en seksuell handling i bytte mot alkohol, er et fenomen som er kjent på ferieøya.

Les også: Dj oppfordrer til seksuelle handlinger

Den lokale ordføreren, Manuel Onieva, har bedt politiet om å etterforske mamading-barene. Han tar avstand fra trenden, og advarer om at det vil få konsekvenser:

- De som bryter loven, vil bli stengt.

- Kjenner til fenomenet
Etter 27 år på den spanske øya Mallorca, hvor blant annet det sagnomsuste partystedet Magaluf ligger, vet Hanne Stender mye om hva som rører seg på den spanske turistøya.

Til daglig jobber hun i hovedstaden Palma som daglig leder for Spaniakontoret til Europeiske Reiseforsikring. Når norske turister trenger hjelp i forbindelse med ulykker og sykdom, og bruk av reiseforsikringen kan gjøre seg gjeldende, kan de fort komme i snakk med Stender.

- Jeg har lest om mamading-fenomenet i avisene. Men ingen norske forsikringstakere har ennå vært i kontakt med oss på bakgrunn av mamading, sier Stender.

Les også: - Trodde hun skulle vinne ferie
Les også:
- Familien er sjokkert

En annen trend som lever i beste velgående på Mallorca og Magaluf er såkalt «balconing». Dette betyr å enten hoppe fra balkongen på hotellet og ned i badebassenget, eller å klatre fra en veranda til en annen - gjerne i håp om å komme inn på en fetere fest.

- Vi har behandlet en balconing-sak i år. Men det var ingen nordmenn involvert. Så langt i år er det syv personer som har skadet seg i balconing, sier Stender, som fra sitt Euro-Center har ansvaret for hele Spania, Portugal, Andorra og Gibraltar.

- Alkohol er med stor sannsynlighet med i bildet når disse ulykkene skjer, sier Stender.

- Trist syn
- Det er ganske trist å gå rundt i Magaluf klokken åtte om morgenen og se unge, fulle mennesker ligge strødd omkring. Jentene er like sterkt representert som guttene. Det er egentlig et under at det går så bra som det gjør mange ganger, sier Stender til Nettavisen.

Jeg har lest om mamading-fenomenet i avisene. Men ingen norske forsikringstakere har ennå vært i kontakt med oss på bakgrunn av mamading

Men noen streng moralistisk pekefinger har hun likevel ikke tenkt å bruke:

- Klart de skal få ha det gøy, men det kan fort bli for mye av det gode, minner hun om.

- Hvordan er det i år kontra i fjor? Har dere fått mange henvendelser fra turister som trenger hjelp?

- Vi har ikke merket det store trykket ennå. Men jeg forventer en sesong omtrent som i fjor, sier Stender.

I fjor ble det meldt inn 11.410 skader fra Spania til Europeiske Reiseforsikring.

- Enorm endring
Hun sier at ting har endret seg mye i løpet av de 27 årene hun har bodd på øya. Hun tror at ungdom reiser tidligere på tur alene til Syden enn hva som var vanlig tidligere. Og at tilgangen, markedsføringen og prisene på alkohol kan ha en del å si.

- Halvparten av drinkene som serveres på utestedene her nede består gjerne av sprit, sier Stender.

Det er ganske trist å gå rundt i Magaluf klokken åtte om morgenen og se unge, fulle mennesker ligge strødd omkring

Hun sier at alkoholprisene kan virke forlokkende på festklare ungdommer. For fem euro (eller drøyt 40 norske kroner) kan du sikre deg en flaske gin i det lokale supermarkedet. Og du kan knapt passere et utested uten at du får et tilbud om tre shots til prisen av én.

- Det er egentlig ganske synd at målet for mange er å drikke og feste mest mulig, sier Stender, som sier at det ikke er uvanlig for ungdomsgjenger som havner i Magaluf å bli der så lenge ferien varer.

- De drar ikke på utflukter, for å si det sånn, sier hun.

Økning i antall skader
Tall fra Europeiske Reiseforsikring viser en økning i antall innmeldte skader i Spania. Mens det i 2011 var innmeldt 9.919 skader, var tallet betraktelig høyere i fjor med 11.410 innmeldte skader. Hvor mange av skadene som skyldes uvettig alkoholforbruk er det vanskelig å fastslå.

- Men mange ungdommer fester seg syke, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, til Nettavisen.

- Kombinasjonen lite søvn, lite vann og mye alkohol - gjerne sammen med lange økter under en stekende sol - har en effekt, sier Vennesland.

Hun sier at cirka 10 prosent av alle skadesakene de får inn er relatert til infeksjoner.

- Øre-, nese- og halsproblemer er noe av det vanligste, sier Vennesland.

- Kombinsjonen av varme, vann og air condition, når man allerede er ganske sliten, gjør mange dårlige, sier Stender.

Kutt- og bruddskader er heller ikke uvanlig.

Gode råd
Stender har med flere års stedlig erfaring følgende tips å komme med til ungdommer i Syden:

* Drikk mye vann. Både på kvelden og på dagen. Når man inntar mye alkohol på kvelden og ligger i varmen på dagen er det fort gjort å bli dehydrert.

- Mange ungdommer fester seg syke. En kombinasjon av lite søvn og mye sol. Etter få timer søvn, legger man seg på stranden og får mye sol. Samtidig drikker man lite vann, men mye alkohol. Da får man veldig lett infeksjoner, som hals- og øreinfeksjoner. Solforbrenning er også et problem. Det høres uskyldig ut, men kan bli veldig voldsomt. Har du like høy solfaktor som alkoholnivå i glasset så vil du komme langt, sier Vennesland.

* Ikke gå alene. Hverken gutter eller jenter. Lag avtaler før man går ut om hva man har tenkt å gjøre. Hold disse avtalene selv om det kan være vanskelig.

- Du risikerer å møte folk som blir aggressive når de drikker. Vi ser at det ofte oppstår slåsskamper. Vi opplever også at jenter blir utsatt for ting som ikke er så hyggelig. Det trenger ikke nødvendigvis være snakk om voldtekter, men mange steder i verden er det uvanlig å se jenter drikke alkohol og være synlig beruset, sier Stender.

*Pass på tingene dine. Lås inn verdisaker. Vær på vakt!