(vest24.no): For et år siden var prisen på den norske valutaen mot en euro 8,14 kroner. Fredag var kursen 9,44 kroner.

– Det er blitt dyrere for nordmenn å feriere i utlandet, og man må kanskje justere forbruket litt etter det, sier forbrukerøkonom Marianne Frønsdal i Sparebanken Vest til Vest24.

De fleste som reiser ut i Europa i høstferien har bestilt og betalt reisen på forhånd, men når man drar kortet under ferien, vil man kunne merke at pengene forsvinner fortere.

Charterturpriser derimot, fastsettes i forveien og dermed vet man hvilke pris man skal betale, uavhengig av valutakursen.

– Mange som nå reiser til syden har valgt «all-inclusive». De som har gjort det har nok vært svært heldige nå, sier Frønsdal.

Spår enda svakere krone

Valutaanalytiker i DNB Markets, Camilla Viland, forklarer at årsaken til dagens svake krone først og fremst er nedgangen i oljeprisen siden i fjor sommer.

– Den har stor betydning for norsk økonomi. At sentralbanken i tillegg svarte med å sette ned renten i forrige uke, er også negativt for den norske kronen, sier hun.

Utsiktene for resten av året er heller ikke lovende, ifølge DNB, som spår prisen på den norske valutaen mot en euro til 9,70 i desember i år. Mot dollar og pund spår DNB henholdsvis 8,98 og 13,86 på samme tidspunkt.

– Vi ser for oss at kronen vil svekkes ytterligere, blant annet fordi vi tror at sentralbanken kommer til å kutte renten mer før året er omme, noe som slår dårlig ut for den norske kronen. I tillegg er kronen en liten valuta med liten likviditet som pleier å gå dårligere mot slutten av året, sier hun og forklarer videre:

– De som spekulerer lukker bøkene mot slutten av året og det rammer gjerne en liten valuta som den norske kronen.

Lysere utsikter neste år

Makrostrateg i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, tror derimot kronen kan styrke seg noe mot euroen.

– Det har sammenheng med at vi ikke tror det kommer nye rentekutt før nærmere sommeren. Kronen vil likevel holde seg svak mot den svenske kronen, dollaren og pundet. Men skulle det komme flere rentekutt, vil det slå negativt ut for kronen, sier han.

Utsiktene for neste år er imidlertid lysere, ifølge DNB.

– Vi tror at kronen vil være sterkere om et år enn den er per i dag. Dette er fordi oljeprisen sannsynligvis vil stige igjen, og at frykten for en krise da har lagt seg, sier Viland.

– Blir det altså verre før det blir bedre?

– Kronen vil bli svakere først og så sterkere igjen, ja. Men også neste år vil det være dyrere å dra til utlandet enn vi har vært vant til de senere år.

– Juleshopping i London har potensial til å bli svært dyrt i år, sier Viland.

– Betal i lokal valuta

Forbrukerøkonomen har noen tips til deg som vil spare noen kroner på ferie.

– Når man betaler med kort i butikk, noe vi anbefaler, blir man som regel spurt om man ønsker å betale i kroner eller i for eksempel euro. Velg alltid å betale i lokal valuta. Da får man en gunstigere kurs og det er det penger å spare på.

Valutakursen kan ha svingninger fra dag til dag, og Frønsdals råd til dem som er bekymret er å ta ut kontanter på forhånd.

– Man må ikke la valutakursen ødelegge ferien man har gledet seg til, men vær bevisst om man skal gjøre store innkjøp, sier Frønsdal.