Gå til sidens hovedinnhold

- Hører mus og rotter i senga

Sønnen til Debbie er blitt vant til å sove blant søppel.

(SIDE2:) - Jeg har prøvd å få mamma til å rydde huset. Jeg vet hvordan det er å ligge i en seng og høre mus eller rotter snike seg rundt i senga - og man er blitt så vant til det at man bare sover videre. Det er prisen å betale for å bo i dette huset, sier Ryan (20).

Han er sønnen til Debbie (58), en firebarnsmor som bor i Seattle, Washington. Ryan er den eneste av barna som fremdeles bor hjemme i huset hvor hvert rom er fylt med ting fra gulv til tak. I 15 år har Debbie samlet på ting, uten å klare å kaste en eneste gjenstand.

Mannen forlot henne
- Det er nok noen år siden jeg satt her og spiste et måltid, sier Debbie og peker på spisebordet som så vidt synes gjennom søppelsekker og pappesker.

I TLC-dokumentaren «Syke samlere» forteller Debbie sin historie, og hvorfor hun har endt opp med å bo i det som mer ligner en søppelhaug enn et hjem.

Ryan sier i TV-serien at moren ikke alltid har samlet på ting.

- Da jeg var yngre husker jeg at jeg hjalp til å vaske og rydde huset mye. Jeg mener mye, sier han og minnes da de levde i et ryddig hjem.

Forandringen skjedde da Debbies ekteskap sprakk som følge av en sjokkerende tilståelse. Hennes ektemann gjennom 25 år fortalte en dag at han var homofil. Den overraskende beskjeden førte til at 58-åringen begynte å samle på alt mulig rart.

- At Paul ikke var den jeg trodde var traumatisk for meg. Jeg vil ikke at dette skal handle om at han kom ut av skapet, men det var årsaken til mye. Det gjorde at jeg følte at jeg hadde levd i en løgn lenge, sier Debbie.

Hun forteller at fram til ekteskapsbruddet så hadde hun bare vært en vanlig person som rotet litt som alle andre. Etter skilsmissen ble det en tvang.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

- Det er veldig tungt å være hjemme. Det er ikke bare tingene, men en emosjonell bagasje. Det er vanskelig å puste, også fordi det er en så tung byrde å måtte innse hvor kaotisk livet mitt er hver gang jeg er i huset mitt.

Debbie sover på det som kan minne om et kott. Det er så vidt man kan se en pute og dyne bortgjemt mellom pappesker og plastbokser som er stablet helt opp til taket. På kjøkkenet og i stua er det også haugevis av poser og esker. Det eneste rommet det er mulig å oppholde seg i, er sønnens rom.

Vet ikke hva tvangen kommer av
- Barna mine spør hvorfor det er så vanskelig for meg å rydde, eller kaste ting. Og jeg vet ikke hvorfor det er så vanskelig.

Debbie har ikke hatt besøk av søsteren på ti år, og det er også flere år siden to av barna hennes har vært på besøk. Men i kveldens episode kommer de på besøk i barndomshjemmet for første gang på lang tid. Datteren har astma, og må ha på seg maske for å kunne puste i det rotete barndomshjemmet.

- Det er flaut å ha besøk, sier Debbie om hvorfor hun ikke har sluppet folk inn i huset.

Se hva som skjer når søsteren og barna griper inn i Debbies liv i «Syke samlere: Sover du her?!» på TLC tirsdag klokken 20:30. I samme episode handler det også om Julie og ektemannen som har bodd i 40 år sammen i et massivt rot. I Minnesota, USA, bor de sammen med yngstedatteren, fire hunder og en katt.

- Vi ga bort 15 esker med ting til veldedighet, og mamma har ikke engang merket at det er borte. Så mye ting er det i huset, sier den ene datteren.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken