Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skal gjøre det tøft for ham

Kontinentallag setter alt inn i kampen mot 18-åring i gult.

Outsider og sammenlagtleder Odd Christian Eiking har kun Per Kristian Drægni Bøe å stole på når han og Bergen CK skal prøve å vinne norgescupen sammenlagt.

Det avgjøres etter 160 kilometer søndag med målgang på Fredriksten festning i Halden.

Les også: Klubbsyklist herjer med storlagene

Det er Sondre Holst Enger (Team Plussbank) og OneCo Cycling Team-duoen Magnus Børresen og Jon Einar Bergsland som først og fremst står imellom en sensasjonell seier til den 18 år gamle vestlendingen.

Oscar Landa (Team Øster Hus-Ridley) ligger på fjerdeplass sammenlagt, men Morten Hegreberg sender flere av sine beste menn på ritt i Nederland og Belgia i stedet.

Sesongen over for Hoelgaard
procycling.no kan avsløre at Daniel Hoelgaard ikke stiller på grunn av halsbetennelse.

- Sesongen min er trolig over, sier Hoelgaard til procycling.no om sykdommen han har slitt med siden han kjørte ritt i Tsjekkia forrige helg.

Avgjørelsen i norgescupen skjer mann-mot-mann, men kontinentallagene har likevel en åpenbar tallmessig fordel.

Landa har kun to hjelpere til rådighet i Halden (se liste i bunnen av artikkelen), mens Plussbank og OneCo stiller med ti mann hver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er neppe gode nyheter for Odd Christian Eiking:

- Først må jeg si at det han har gjort i norgescupen i år, er intet mindre enn imponerende. Vi får prøve å gjøre det tøft for ham. Vi stiller i hvert fall med fullt lag, sier OneCo-sjef Gunnar Haakenrud til procycling.no.

- Blir det Børresen eller Bergsland i spurten for dere?

- Vi har ikke tatt den avgjørelsen ennå. Vi skal kjøre gaterittet lørdag og teste beina litt. Både Magnus og Jon Einar har slitt med sykdom i etterkant av Tour des Fjords, men det så bedre ut under Post Cupen i Danmark nylig.

Holst Enger lukter blod
Team Plussbank mønstrer selvsagt voldsomt for at Holst Enger skal stikke av med krystallkula i Halden.

Spurteren hadde grei kontroll på norgescupen inntil Eiking tok sin andre seier for året i Trondheim. Det er bare 60 poeng som skiller de to på toppen av sammendraget.

Senere i dag på procycling.no får du en artikkel om Odd Christian Eiking og hans Bergen CK!

Vinneren i Halden får 600, mens andremann får 480. Holst Enger tar altså sammenlagten om han presser sykkelhjulet først over streken.

- Sondre er jo en god avslutter. Jeg tror mulighetene hans er gode til å vinne i Halden, sier Amund Grøndahl Jansen til procycling.no.

Nedprioriteres av Joker
Joker Merida stiller ikke i Halden, ettersom Gino Van Oudenhove har dirigert sine tropper mot Nederland i stedet.

Kritikk mot norgescupen: «Som et mosjonsritt med høyere fart»

Grøndahl Jansen synes det er leit at norgescupen blir nedprioritert.

- Jeg mener at man bør stille opp på norske ritt de gangene man har mulighet til det. Samtidig skjønner at det for ryttere oppleves viktigere å kjøre UCI-ritt i utlandet. Det er mange av oss som drømmer om å bli utenlandsproffer, og det grunnlaget legger man trolig ikke i norgescupen.

- Hva gjør det at blant annet Joker Merida ikke stiller?

- Dersom de ikke stiller, vil nivået bli lavere. Det er jo mange gode ryttere på disse lagene. Da kan treningsutbyttet av å kjøre rittet bli lavere for oss som er med også. Dersom alle de beste hadde stilt opp, hadde rittet også blitt mer attraktivt for publikum, mener han.

- Vi prioriterer norgescupen
OneCo Cycling Team har prioritert og satt preg på norgescupen i hele år. Det forklarer Haakenrud slik:

- Vi har en norsk hovedsponsor, og de ønsker sterkt at vi skal være med å prege norske ritt som NM og norgescupen. Derfor har vi prioritert den høyt i år. Jeg mener også nivået er bedre enn sitt rykte, på tross av kritikken som har kommet (blant annet fra Van Oudenhove).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hva tror du tallmessig overlegenhet betyr foran søndagens ritt?

- Det bør jo være en styrke når man har laget rundt seg. Det bør være en fordel både for oss og Plussbank. Jeg tror også avslutningen på Fredriksten festning passer rytterne våre godt. Men Sondre er jo alltid sterk og han har en hvass avslutning.

Grøndal Jansen i Plussbank sier dette om jakten på Eiking:

- Selv om vi har et helt lag mot ham, er det kun avslutningen som teller – og der er det kun én av våre ryttere som har vinnersjanser. Det gjør det vanskeligere å spille ut flere kort i forkant, men jeg tror uansett sjansene er gode for at Sondre tar hjem dette.

Sammenlagtstilling i norgescupen (4 av 5 ritt)
1. Odd Christian Eiking (Bergen SK) 1260
2. Sondre Holst Enger (Team Plussbank) 1200
3. Magnus Børresen (OneCo Cycling Team) 1158
4. Oscar Landa (Øster Hus-Ridley)
5. Jon Einar Bergsland (OneCo Cycling Team)
6. Daniel Hoelgaard (Etixx-IHNed) 900 (stiller ikke)

Poengskala: 1) 600, 2) 480, 3) 420, 4) 360, 5) 330, 6) 300, 7) 270, 8) 240, (9 210, 10) 180

Bergen CK i Halden: Odd Christian Eiking, Per Kristian Drægni Bøe.

Team Plussbank i Halden: Lorents Ola Aasvold, Sondre Holst Enger, Andreas Erland, Bjørn Tore Hoem, Amund Grøndahl Jansen, Thomas Larsen, Sindre Skjøstad Lunke, Morten Mørland, Petter Schmidt, Andreas Vangstad.

OneCo Cycling Team i Halden: Jon Einar Bergsland, Magnus Børresen, Marius Ness Haave, Christian Hannestad, Phan Åge Haugård, Øystein Stake Laengen, Andreas Landa, Sondre Linstad-Hurum, Vegard Nyhus, Niklas Åkvik.

Øster Hus-Ridley i Halden: Nicholas Hammersland, Tormod Hausken Jacobsen, Daniel Jarstø (syk), August Jensen (kjører i utlandet), Oscar Landa, Frans-Leonard Mustaparta Markaskard (usikker på grunn av sykdom).

Her finner du komplett startliste!

PS! Fellesstarten for elite herrer starter 12:50 og passerer Fredriksten festning totalt fire ganger. Målgang er estimert til 16:42. I Østfold 3-dagers inngår også et rankingritt i tempo fredag og gateritt i Fredrikstad lørdag.

Kommentarer til denne saken