Gå til sidens hovedinnhold

Her er Norges Oscar-kandidat

«Sykt lykkelig» skal representere Norge. - Utrolig deilig, sier produsent.

HTML EMBED

Sammen med «Sønner av Norge» og «Oslo 31. august» kjempet «Sykt lykkelig» om å bli norsk kandidat i Oscar-kampen neste år.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Og vant.

- Det er jo veldig deilig, sier filmens produsent, Synnøve Hørsdal, til Side2. I år avholdt Oscar-komiteen nærmest «audition» for flere filmer, det vil si at de valgte en liste på tre filmer og deretter inviterte produsentene til å fortelle hva slags opplegg de kunne ha rundt en Oscar-kampanje i USA.

- Det var spesielt fint å få komme frem med det enorme livet denne filmen har hatt ute. Den har jo vært stor, men det har vært litt stille rundt det, sier Hørsdal.

God mottakelse
Anne Sewitskys film fikk særdeles god mottakelse da den ble vist under Sundance-festivalen i USA i januar, en festival som tiltrekker seg hele Hollywood. Filmbladet Variety kalte henne et av de største talenter på mange år. Senere har hun begått «Jørgen + Anne = sant».

HTML EMBED

«Sykt lykkelig» er laget under fanen Maipo minimal, det betyr at den hadde særdeles begrenset budsjett. Sewitsky, manusforfatter Ragnhild Tronsvolls manus og Agnes Kitttelsen i hovedrollen fikk imidlertid maksimalt ut av historien om den unge seksuelt frustrert unge kvinnen (Kittelsen) som lever i et kjærlighetsløst ekteskap, men som opplever enorm og humoristisk oppblomstring da de leier ut kårhuset til et ungt ektepar og der mannen (Henrik Rafaelsen) viser henne oppmerksomhet.

- «Sykt lykkelig» er en historie om forhold mange kan kjenne seg igjen i, fortalt på veldig vittig vis. Det er lenge siden denne anmelder har ledd høyt av både det veldig gjenkjennelige og det dypt politisk ukorrekte. Agnes Sewitsky lager komikk ut av det alvorlige og det tidvis nesten dypt forstyrrende, som de to sønnenes lek med slaveri (Noa er adoptert fra Afrika). Under dirrer en sår og alvorlig historie som lirkes fram sakte, men sikkert, skrev Side2s anmelder.

Ikke så viktig
Hørsdal sier at filmens økonomiske rammer overhode ikke var en del av den internasjonale mottakelse, men at modellen har fått mer oppmerksomhet her hjemme.

- Du kan si den gir et kunstnerisk rom for regissørene til å leke seg. «Kunsten å tenke negativt» som er laget over samme lest, ble jo også en stor suksess i Europa. Men når filmen er ferdig, har ikke en eneste internasjonal anmelder trukket frem det som et poeng, sier hun.

Skal på kino i USA
«Sykt lykkelig» har allerede amerikansk distribusjon gjennom anerkjente Magnolia Pictures, som også distribuerer «Trolljegeren» og «Hodejegerne».

Filmen får amerikansk premiere 16. september, med visninger både på øst- og vestkysten av USA. Magnolia Pictures har også lagt opp et løp for å få Sykt lykkelig nominert i andre Oscar-kategorier. Filmen er foreløpig solgt til nærmere 50 land.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin