Gå til sidens hovedinnhold

Offentliggjør ikke Listhaugs kundeliste

Justisdepartementets lovavdeling sier nei.

Lovavdelingen mener Landbruksdepartementet hadde lov til å avslå innsyn i hvem ministeren jobbet for før hun ble statsråd, melder NRK ifølge NTB.

Det var statsminister Erna Solberg (H) som ba om «en nærmere vurdering av adgangen til å unnta slike kundelister fra offentlighet». Bakgrunnen var at Bård Vegar Solhjell (SV) henvendte seg til Statsministerens kontor og ba om at det ble gitt innsyn i kundelistene.

First House sa nei
I slutten av oktober ble det kjent at heller ikke First House vil gi pressen innsyn i Sylvi Listhaugs kundeliste.

I et brev til Landbruks- og matdepartementet skrev administrerende direktør Per Høiby i First House at selskapet er enig i landbruksdepartementets begrunnelse for å ikke å gi pressen innsyn i kundelisten.

Kundelistene er av «konkurransemessig betydning» og «vil kunne skade oss om de ble gitt ut», skrev Høiby i brevet.

«Enda viktigere for oss er forholdet til våre kunder som har tillit til at kundeforholdet forblir fortrolig dersom de ønsket det», fortsatte han.

Les også: First House sier nei

- Taushetsplikt
Både Listhaug og hennes departement har fastholdt at de ikke kan offentliggjøre listen av hensyn til taushetsplikten. Listhaug har vist til konfidensialiteten hun var pålagt som ansatt i First House, mens departementet har vist til forvaltningslovens bestemmelser om forhold «det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde».

Departementsråd Leif Forsell mente listen likevel kunne offentliggjøres, forutsatt at de som har krav på taushet, gir sitt samtykke. Derfor ba han First House vurdere om listen kunne frigis.

Rema 1000 har allerede bekreftet at Listhaug ga dem råd mens hun var ansatt som PR-rådgiver.

- Det jeg sier til mine medarbeidere, er at jeg har ikke gjort noe galt. Så jeg har ingen grunn til å være bekymret, redd eller ha dårlig samvittighet. Det er ikke vanskelig å stå gjennom stormen så lenge du har ren samvittighet, sa Listhaug til Nettavisen 28. oktober.

Les også: - Jeg lar det bare fare

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken